HilverZorg zet eerste stap voor zorg op afstand

HilverZorgOuderen in Hilversum worden volgend jaar al voorzien van een systeem waarbij ze op afstand in de gaten kunnen worden gehouden in hun woning. Ook zorg-tv komt eraan voor de clienten van HilverZorg. Dat wordt mogelijk nu de Hilversumse zorgorganisatie nog dit jaar overstapt op supersnel glasvezel.

De negen vestigingen van HilverZorg worden regelmatig geplaagd door ict-storingen.
,,Waardeloos als een vestiging met dertig medewerkers een hele dag plat ligt”, schetst woordvoerder Piet Groeneveld. Abonnementen voor back-up verbindingen zouden HilverZorg handenvol geld kosten. Besloten is definitief over te stappen op het betrouwbare glasvezelnetwerk van Glasvezelring Hilversum. De nieuwe verbinding kost vier ton voor de komende vijf jaar, maar dan heb je ook wat.
Groot voordeel op korte termijn is bijvoorbeeld tele-dermatologie. Groeneveld: ,,Specialisten van Tergooiziekenhuizen kunnen een foto van bijvoorbeeld een zwelling bij een client laten maken en doorsturen, zodat ze een diagnose kunnen stellen zonder dat de patient langs komt. Zeker in het geval van verpleeghuispatienten een groot voordeel. Nu moeten die nog zelf naar het ziekenhuis.”
In 2011 moet zorg-tv ingevoerd kunnen worden in Hilversum. Ook daarvoor is de snelle verbinding noodzaak. ,,Via een webcam op de tv van een client thuis is een gesprek met een verpleegkundige mogelijk. Daar is grote behoefte aan.”
Volgend jaar al wordt het mogelijk om ouderen in hun woning in de gaten te houden. ,,Slimme sensoren zorgen voor een alarm als iemand bijvoorbeeld langer dan tien minuten op de wc blijft of gevallen is. De webcam kan op afstand worden geactiveerd en de dichtstbijzijnde verpleegkundige krijgt op zijn of haar telefoon beeld van de situatie en kan in actie komen.”
Door de aansluiting op Glasvezelring Hilversum krijgt HilverZorg (ruim tweeduizend clienten) ook een directe verbinding met het mediapark. Groeneveld: ,,Handig voor bijvoorbeeld op maat gemaakte nostalgische nostalgische tv-programma’s voor alzheimerpatienten.”

Bron: Gooi en Eemlander

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen