Chirurg Nick R. verantwoordelijk voor vijf doden

Array

Nick RDe directie en de raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis in Emmen komen dinsdag naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar fouten, die zouden zijn gemaakt bij maagverkleiningsoperaties.Tenminste vijf sterfgevallen na maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn toe te schrijven aan fouten van een 54-jarige maagchirurg die in april op non-actief is gesteld. Dat bevestigen bronnen tegenover de NOS.

Morgen worden vier onderzoeken gepresenteerd naar de gang van zaken. De Raad van Bestuur komt met een onderzoek en ook de medische staf presenteert een eigen onderzoek. Verder publiceren een interne onderzoekscommissie en een externe commissie onder leiding van bariatrisch chirurg Jan Willem Greve een onderzoeksrapport. De onderzoeken zijn gedaan omdat bleek dat er sinds 2008 in korte tijd relatief veel patienten waren overleden na dezelfde operatie door dezelfde chirurg.

Vorige maand lekte een intern rapport uit van het Scheper Ziekenhuis, waarin het ziekenhuis toegaf nalatig te zijn geweest bij een maagverkleiningsoperatie in maart van dit jaar.

Enkele feiten uit de rapporten:

  • De chirurg stond zo goed aangeschreven dat hij operaties is gaan doen bij patienten voor wie die eigenlijk te zwaar waren.
  • De Raad van Bestuur van het Scheper Ziekenhuis en zijn collega’s binnen de medische staf hebben hem teveel vrijheid gegeven.
  • In het operatieverslag was niet vermeld dat een patient een scheur in zijn middenrif had, hetgeen pas na zijn dood alsnog vermeld werd in een nieuw verslag
  • Een slachtoffer werd, na een hartstilstand, veel korter gereanimeerd dan voorgeschreven.

Enkele aanbevelingen uit het rapport:

  • Maagverkleinigsoperaties kunnen beter door twee chirurgen worden gedaan.
  • Verpleegkundig personeel moet veel beter geschoold worden in de complexe zorg die extreem dikke patienten na een maagverkleiningsoperatie nodig hebben.

Het Openbaar Ministerie wacht op de uitkomst van het onderzoek en besluit daarna of er strafvervolging wordt ingesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangekondigd ook met een onderzoek te starten, evenals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dit laatste orgaan kijkt niet naar medische fouten, maar naar de risico’s voor de veiligheid van de patient.

De onderzoekscommissie, de raad van bestuur en het bestuur van de vereniging medische staf van het Scheper Ziekenhuis geven dinsdag rond het middaguur opening van zaken over de uitkomsten van het onderzoek en de maatregelen die zullen worden genomen. In het rapport wordt aanbevolen om maagverkleinigsoperaties in het vervolg door twee chirurgen te laten doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen