Huisartsenpost speelt met blokken

blokkenStel,  een patiente belt ’s avonds naar  een huisartsenpost (HAP). Zij krijgt urgentie U4 of U5: haar zorgvraag is uitstelbaar tot de volgende dag. De triagist maakt daarom tijdens het telefoongesprek een afspraak voor haar op de volgende dag met haar eigen huisarts. Die heeft van te voren twee tijdblokken gegeven aan de HAP waarbinnen men afspraken mag maken, bijvoorbeeld van 8.30-8.40 uur en van 10.00-10.10 uur. De patiente is blij met de geboden service. De band met de eigen huisarts wordt gestimuleerd. De werkdruk op de  HAP neemt af.

Dit verhaal is werkelijkheid in één van de huisartsenposten in Zuid Holland. Prof.dr. Guus Schrijvers kwam de werkwijze tegen tijdens een gastcollege voor circa 25 bestuurders en directeuren van huisartsenposten in de genoemde provincie. Dat vond plaats op dinsdag 29 september in Ridderkerk. Schrijvers maakt de naam van de post niet bekend in dit bericht. Want de initiatiefnemers vrezen een run van burgers die via de HAP ’s avonds een afspraak met hun huisarts voor de  volgende dag willen maken. Een van hen: we zijn er nog niet helemaal uit, we spelen nog met die blokken. Tot zover dit bericht.

Op 10, 11 en 12 maart organiseert het Julius Centrum samen met het King Fund’s  Centre een internationale Masterclass over de organisatie van de spoedzorg in Engeland. Deze vindt plaats op het genoemde centrum in Londen. Een van de onderwerpen is de organisatie van spoedzorg door huisartsen overdag en het maken van afspraken via de telefoonlijn NHS Direct. Wilt u aan deze Masterclass deelnemen? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Clarine Sies op [email protected] <mailto:[email protected]>

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Huisartsenpost speelt met blokken"

  1. Als mensen dit eenmaal in de gaten hebben, is het hek van de dam vrees ik inderdaad. Gewoon net voor 8 uur de huisartsenpost bellen en je bent verzekerd van een spreekuurplek. Ik (en in deze mijn assistente) houdt graag eigen controle over de spreekuurplekken.

    Verder snap ik niet goed waarom er weer mogelijk iets aparts moet komen en gesproken moet worden over de spoedzorg voor huisartsen overdag. Ik sta nog altijd voor het totaalpakket incl spoedzorg. Dat zijn juist de krenten uit de pap, ook al loopt je spreekuur daardoor spaak. Is tot nu toe (al 21 jaar) altijd goed gekomen.

Comments are closed.

Recente artikelen