Kniepatiënt: Univé is er voor u

pijnlijke knieBij een autologe kraakbeentransplantatie haalt een orthopeed kraakbeencellen uit het lichaam van een patient met een ontstoken gewricht en zet die –kort gezegd- op kweek in een biotechnisch laboratorium. Na enige tijd plaatst de orthopeed de cellen terug in het ontstoken gewricht. De pijn in het gewricht wordt daarna meestal veel minder en het gewricht functioneert veel beter. Deze therapie is bewezen effectief, bestaat sinds 1994 en werd reeds bij meer dan 30.000 patienten ter wereld succesvol toegepast. De doelgroep is de populatie tussen 16 en 55 jaar met sterk beperkte functie en kwaliteit van leven door symptomatische kraakbeenschade in de knie.

Op dit moment is deze zorginnovatie niet opgenomen in het zorgverzekeringspakket en wordt niet vergoed. Alleen zorgverzekeraar Univé vergoedt de dure ingreep wel, maar stelt daarbij als eis dat de operatie plaats vindt in het Gemini ziekenhuis te Den Helder. Ik stootte op deze casus op dinsdag 29 september tijdens een gesprek over zorginnovaties. Wat opvalt,  is dat een zorgverzekeraar concurreert met een wetenschappelijk bewezen, maar nog niet betaalbaar gestelde celtherapie. Ik weet niet goed wat ik hiervan als Public Health expert moet vinden. Wel weet ik dat ik mij laat overschrijven naar Univé zodra ik ernstig last krijg van mijn knie.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen