Philips en Achmea Zorg zien groei telezorg ziekenhuizen

Array

e-healthVerdubbeling aantal ziekenhuizen met Philips telezorgoplossing voor hartfalen ten opzichte van 2008
Bij de behandeling van patienten met hartfalen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van telezorg. Dit hebben Philips en Achmea Zorg vandaag bekend gemaakt tijdens de ingebruikname van de telezorgdienst Philips Motiva in de Isala klinieken in Zwolle. Inmiddels maakt het telezorgsysteem al bij negen ziekenhuizen volwaardig onderdeel uit van de behandeling door cardiologen en verpleegkundigen. Beide partijen verwachten dat andere ziekenhuizen snel volgen en dat meer patienten van de voordelen van telezorg gebruik zullen kunnen maken. Philips bracht het product in november 2007 samen met Achmea Zorg op de markt.

Telezorg: meten én leren
Met de telezorgoplossing kunnen patienten thuis dagelijks hun bloeddruk, hartslag en gewicht meten. Die gegevens worden draadloos naar het ziekenhuis gestuurd en gecontroleerd. Bovendien krijgen mensen via een speciaal televisiekanaal educatie over hun aandoening en persoonlijke begeleiding vanuit het ziekenhuis.

De komende jaren is een grote toename voorzien van het aantal mensen dat kampt met een chronische ziekte. Zorgteams kunnen dankzij telezorg aanzienlijk meer patienten helpen. Met Philips Motiva bijvoorbeeld kan één verpleegkundige in plaats van 100 mensen ongeveer 500 patienten voorzien van goede zorg.

Philips Motiva is een ‘zorg-op-afstand’ dienst die het meten van vitale gezondheidswaarden combineert met het (inter)actief begeleiden en motiveren van patienten in één zorgdienst. Niet alleen worden dagelijks vitale patientgegevens bijgehouden, ook krijgt de patient meteen feedback over wat hij of zij moet doen als gemeten waarden buiten de veilige zones vallen. Videofilmpjes voorzien de patient van adviezen over gezonde voeding, voldoende beweging en andere leefstijlzaken. En samen met vragenlijsten instrueren filmpjes de patient over het gebruik van de apparatuur. Zo houdt de patient zelf de regie in handen. Philips Motiva maakt gebruik van de bestaande televisie thuis, waardoor ook ouderen er eenvoudig mee om kunnen gaan.

Klinische studies: zelfredzaamheid vergroot
Diverse klinische studies in binnen- en buitenland hebben aangetoond, dat telemonitoring in het algemeen en telebegeleiding in het bijzonder voordelen heeft voor zowel patienten als artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen. Ze helpen heropname in het ziekenhuis voorkomen. De combinatie van telemonitoring en interactieve begeleiding maakt dat patienten zich zekerder en veiliger voelen. Bovendien gaan zij bewuster met hun ziekte om en wordt hun zelfredzaamheid versterkt. Gebleken is dat dit de kwaliteit van leven verhoogt en resulteert in een laagdrempelige toegang tot zorg. Zorgteams kunnen dankzij Philips Motiva aanzienlijk meer patienten helpen. In plaats van honderd kan één verpleegkundige ongeveer vijfhonderd patienten voorzien van goede zorg. De vrees dat dergelijke systemen gepaard gaan met een onpersoonlijker zorgverlening, zijn ongegrond: het aantal contactmomenten neemt aanzienlijk toe.

De komende jaren zal Nederland in hoog tempo vergrijzen. Het CBS becijfert een toename van 50% in 2025. 3,6 Miljoen mensen zijn dan ouder dan 65 jaar. Dit betekent tevens een sterke stijging van het aantal mensen dat kampt met een chronische ziekte als hartfalen, diabetes of COPD (luchtwegziektes, zoals astma en longemfyseem). De toenemende druk op de zorgkosten en steeds nijpender tekort aan ‘handen aan het bed’ eisen vernieuwing van zorg. Innovatieve ‘zorg-op-afstand’ systemen, zoals Philips Motiva, dragen bij aan de oplossing van deze problematieken, waarbij de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van patienten toeneemt.

Philips en Achmea Zorg denken het telezorgsysteem op termijn ook te gaan inzetten voor andere ziektebeelden dan chronisch hartfalen, zoals voor diabetes en COPD.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen