Standaard beschikbaar die past bij elke chronische aandoening

Array

chronisch ziekNatuurlijk verschillen zorgstandaarden voor mensen met diabetes, COPD, depressie, MS, schizofrenie, hartfalen, chronische te hoge bloeddruk, een CVA en andere chronische aandoeningen van elkaar. Maar wie ze vergelijkt ziet toch overeenkomsten.  Elke chronische zieke heeft immers behoefte aan kennis over de aandoening, vaardigheden om ermee om te gaan, regelmatige controles door professionals, comorbiditeit, verhoogd risico op een exacerbatie, relaps of plotselinge verergering van de aandoening en een verhoogd risico op psychische stoornissen.

ZonMw heeft daarom het initiatief genomen om een standaard te ontwerpen voor zorgstandaarden. Het is een raamwerk van 29 pagina’s waarin tal van modules worden beschreven die in elke zorgstandaard voor elke chronische aandoening thuishoren. Je vindt het rapport door hier te klikken.       

Op donderdag 7 oktober, 1600 uur houdt prof. Reinout van Schilfgaarde, voorzitter van het Platform dat het document voorbereidde, een lezing op het UMC Utrecht, en wel op het Innovatieplatform COPD-zorg waarvan prof.dr. Guus |Schrijvers de voorzitter is. Wilt u naar deze lezing? Stuur dan een mail naar COPD platformsecretaris Marjolein Rebel op [email protected]  . Het document krijgt ook grote aandacht in de masterclass Disease management en ketenzorg, die op 12 januari op het Julius Centrum van start gaat. Wilt u daarheen? Surf  dan naar http://www.integratedcare.nl/downloads/090902brochure_mc-disease-management-2010_vers.pdf ,  lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen