Cardioloog en essayist Arend-Jan (Ad) Dunning overleden

Array

dunningAfgelopen maandag is cardioloog en essayist Ad Dunning na een operatie Overleden.

Het is de hoogleraar cardiologie Arend Jan Dunning niet gelukt ‘staand’ te sterven.

In 1999 zei hij in dagblad Trouw: ”Ik ben nu achter in de zestig. Ik heb enig lek en gebrek en begin dus na te denken over de beperkingen van mijn bestaan. De realiteit van het levenseinde is mij goed bekend. Ik voel er erg weinig voor om in mijn slaap te overlijden. Ik zou graag van iedereen afscheid nemen. Ik zou, zoals generaal De Gaulle zei, vivant, staande, ‘levend dood’ willen gaan, maar dat heb je niet te kiezen”.

In juni van dit jaar werd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Van Walree Prijs 2009 voor medische wetenschapscommunicatie toegekend aan A.J. Dunning.

Prof. dr. A.J. (Arend Jan) Dunning (1930), cardioloog,was een van de pioniers in het aan een breed publiek presenteren en uitleggen van de belangrijke ontwikkelingen in de medische wetenschap en de gezondheidszorg. Hij schreef daarover in Elsevier, NRC en De Gids, trad op voor radio en schreef onder meer Broeder ezel (1981) over het onvermogen van de geneeskunde. Daarvan werden 67.000 exemplaren verkocht. Dunnings bijdragen zijn volgens de Akademie breed, steeds origineel en ze bieden de nodige stof tot nadenken. Hij liet niet alleen de fascinerende mogelijkheden van de medisch-wetenschappelijke vooruitgang zien, maar wees als een van de eersten op de beperkingen en risico’s van de geneeskunde. Ook buiten de medische wetenschapsvoorlichting is Dunning maatschappelijk actief geweest: hij was bijvoorbeeld lid van de Gezondheidsraad, en als vicevoorzitter van de Commissie Dekker werkte hij aan het Nederlandse zorgstelsel.

Dunning was jarenlang hoofd van de afdeling cardiologie van het AMC. Ook was hij een van de belangrijkste regeringsadviseurs op het gebied van de gezondheidszorg. In 1998 leidde hij als buitenstaander de commissie die de kandidatenlijst van de PvdA samenstelde voor de Kamerverkiezingen. Hij vertelde toen dat hij verbijsterd was over wat hij noemde de territoriumdrift van de Kamerleden. Verder was hij een van de oprichters van het Republikeins Genootschap.

Dunning schreef talloze essays, columns – van 1982 tot 1993 in NRC Handelsblad – en een vijftal boeken, o.a. Broeder Ezel (1981), Stof van dromen (1997), Betoverde wereld (1999) en Post Mortem (2003).

In ‘zijn’ AMC in Amsterdam-Zuidoost werd de voormalig cardioloog en schrijver Arend-Jan (Ad) Dunning behandeld aan slokdarmkanker.Na een operatie aan slokdarmkanker overleed hij. Hij was 78 jaar.

Op Mensenlinq is een condoleanceregister aangemaakt

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen