Zilveren Kruis Achmea: hartcoach nu voor iedereen beschikbaar

hart met stethoscoopIedereen in Nederland die recent een hartinfarct, bypass- of dotteroperatie heeft gehad, kan zich aanmelden voor The COACH Program®, het enige effectief bewezen telefonische coachingsprogramma ter wereld voor mensen met slecht functionerende kransslagaders. De eerste patienten zijn inmiddels gestart met het programma.

‘Verhoging van de kwaliteit van de zorg is iets waar we dagelijks mee bezig zijn’, licht Arné van den Boom, commercieel directeur Zilveren Kruis Achmea toe. ‘Het aantal mensen met hart- en vaatziektes zal in Nederland de komende jaren groeien, terwijl aan de andere kant een tekort zal ontstaan aan personeel in de zorg. Het is daarom absoluut noodzakelijk samen met zorgverleners te kijken waar we de zorg voor patienten verder kunnen verbeteren en heropnames en complicaties kunnen voorkomen.’

De zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea en PWZ Achmea hebben samen met de Ledenvereniging van Evean/Icare dit telefonische coachingsprogramma toegankelijk gemaakt. De Isala klinieken in Zwolle hebben eerder dit jaar als eerste ziekenhuis een contract getekend met deze zorgverzekeraars voor telefonische coaching als vervolg op de behandeling door een cardioloog  Inmiddels hebben ook andere ziekenhuizen zich aangesloten bij dit initiatief.

Cardioloog De Vries van de Isala Klinieken: ‘Wij zien dit coachprogramma als een prima vervolg op de hartrevalidatie in het ziekenhuis. Met de coaching wordt het motiveren en begeleiden van patienten bij leefstijlverandering voortgezet, waardoor risico’s op een heropname verminderen, de conditie van de patient verder verbetert en hij het werk sneller kan hervatten.’

Zilveren Kruis Achmea vergoedt dit telefonische coachingsprogramma, , volledig voor verzekerden. Deelnemers die niet voor zorg bij Achmea verzekerd zijn  kunnen voor € 150,- deelnemen. Zilveren Kruis Achmea is de eerste Nederlandse zorgverzekeraar die de telefonische coach aanbiedt bij deze aandoening. De belangrijkste doelstelling is dat patienten bewuster met hun ziekte omgaan en minder vaak voor een heropname in het ziekenhuis terecht komen.

Aantoonbare voordelen voor iedereen
In Australie, waar het programma is ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door Dr. Margarite Vale, laat onderzoek[1] opzienbarende resultaten zien: het aantal heropnamen van patienten is in vier jaar tijd met 16 procent afgenomen. Daar wordt het programma door de zeven grote zorgverzekeraars aangeboden. Verpleegkundigen in dienst van Zilveren Kruis Achmea hebben in Australie een training tot coach gevolgd.

Van den Boom: ‘Als het enige effectief bewezen zorgprogramma voor mensen met coronair lijden in Australie te vinden is, dan halen we dat programma naar Nederland. Vanzelfsprekend kijken we naast gezondheidswinst voor de verzekerde ook naar terugverdienkosten van dit programma op termijn. En die zijn gunstig.’ Zilveren Kruis Achmea investeert jaarlijks een half miljoen euro in het innovatieve programma. Vanaf 2011 verwacht de zorgverzekeraar deze kosten terug te verdienen, omdat mensen minder vaak voor een heropname in het ziekenhuis terecht komen en in staat worden gesteld hun levensstijl aan te passen. ‘Dat is beter voor de verzekerde, beter voor zorgverleners en beter voor de maatschappij, omdat de zorgkosten beheersbaar blijven’, aldus Van den Boom. ‘De middelen die we op termijn overhouden kunnen we weer in nieuwe zorgprogramma’s investeren.’

Bewustwording en leefstijl
Kern van het programma is dat patienten bewuster worden en bijvoorbeeld weten wat een gezonde bloeddruk is, wat gezonde waarden zijn voor cholesterol en hoe die zich verhouden tot de eigen bloeddruk en het eigen cholesterolgehalte. ‘Bijna goed’ is niet hetzelfde als ‘goed’. Patienten die weten wat de exacte waarden zijn ten aanzien van bloeddruk en cholesterol en dan zijn meer gemotiveerd om die waarden te halen, zo is de ervaring in Australie. Patienten krijgen van hun coach ook adviezen hoe de waarden gehaald kunnen worden én behouden.

Hartstichting positief
De Hartstichting, die onder meer investeert in onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland, is positief over het coachingsprogramma.  Zilveren Kruis Achmea overweegt de effecten te laten onderzoeken door het NIVEL.

Aanmelden
De eerste 29 patienten zijn inmiddels via cardiologen van vijf ziekenhuizen met het coachingsprogramma gestart. Huisartsen en cardiologen kunnen patienten aanmelden via www.achmeazorg.nl/persoonlijkecoach

Patienten die zichzelf willen aanmelden, kunnen dat doen via www.hetgezondheidsprogramma.nl, waarna overleg zal plaatsvinden tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis of de huisarts waar de behandeling plaatsvindt om te bepalen of de patient in aanmerking komt voor deelname aan het programma.

Achtergrondinformatie

Zilveren Kruis Achmea: Nederland gezonder en vitaler

Het feit dat Zilveren Kruis Achmea COACH niet alleen voor eigen verzekerden beschikbaar stelt, hangt samen met maatschappelijk ondernemerschap. Wij zijn al enige tijd bezig om met klanten en zorgverleners de zorg in Nederland te verbeteren. Daar profiteren ook mensen van die niet bij ons verzekerd zijn. De kosten van COACH voor de korte termijn worden terugverdiend uit de opbrengsten voor de langere termijn. Om deelname aan het programma kostendekkend te maken, vragen we mensen die niet bij ons verzekerd zijn een bijdrage van € 150,-’ Zilveren Kruis Achmea kiest ervoor het programma zelf op te zetten met een eigen servicecentrum – in plaats van individuele ziekenhuizen te faciliteren – vanwege de efficiency en het grote aantal verzekerden dat bereikt kan worden. Bovendien is hiermee een eenduidige aanpak gegarandeerd, die ook in het wetenschappelijk bewezen programma in Australie wordt toegepast. Verpleegkundigen bellen en coachen de patienten gedurende een half jaar iedere zes weken. Patienten worden volgens een gestandaardiseerde methodiek gecoacht op onderwerpen die hun leefstijl gunstig beïnvloeden.

Aanvulling op behandeling ziekenhuis
Patienten die in aanmerking komen voor het coachingsprogramma hebben niet langer dan een jaar geleden een hartinfarct, bypass- of dotteroperatie gehad. Zilveren Kruis Achmea past de coaching toe als aanvulling op de hartrevalidatie die ziekenhuizen bieden. Het begeleiden van de leefstijlverandering van de patient die al via het hartrevalidatieprogramma in het ziekenhuis is gestart, wordt door de telefonische coaching met zes maanden verlengd. De kans dat patienten daadwerkelijk gezonder gaan leven, wordt hiermee aanzienlijk vergroot, zo blijkt uit het Australische onderzoek. De coach vervult bovendien de rol van vraagbaak als patienten niet meer in het ziekenhuis worden behandeld en er zelf voor moeten zorgen dat de leefstijlverandering volgehouden wordt.


[1] COACH Study Group. Auteur: Vale MJ, et al; Coaching patients On Achieving Cardiovascular Health (COACH): a multicenter randomized trial in patients with coronary heart disease.Arch Intern Med. 2003, 163(22): 2775-83.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen