Cognitief en psychologisch functioneren van adolescenten geboren na IVF

Array

ivfKarin Wagenaar concludeert in haar promotieonderzoek dat met de gebruikte meetinstrumenten een negatieve invloed van IVF-bevruchting op het cognitief en psychologisch functioneren in de adolescentie niet kan worden aangetoond. Dit is een geruststellend resultaat voor ouders en kinderen en voor paren die een IVF-behandeling overwegen.

De geboorte van Louise Brown in 1978 was het resultaat van de eerste succesvolle IVF-zwangerschap. Inmiddels is in vitro fertilisatie (IVF) een veelgebruikte methode van kunstmatige bevruchting. De ontwikkeling van een kind is mede afhankelijk van factoren tijdens de zwangerschap en de periode kort daarvoor. Omdat zwanger worden via IVF verschilt van natuurlijke bevruchting bestaat de vraag of IVF de ontwikkeling van het kind beïnvloedt. Hiernaar is nog weinig onderzoek verricht.Wagenaar bestudeerde de gevolgen voor de psychologische ontwikkeling van kinderen, die werden geboren na een IVF-procedure. Om de invloed van de IVF-bevruchting goed te kunnen bestuderen werden IVF-kinderen vergeleken met kinderen van ouders die vruchtbaarheidsproblemen hadden, maar uiteindelijk spontaan zwanger werden.

Op basis van de bestaande literatuur concludeerde Wagenaar dat het effect van IVF op het cognitief en psychosociaal functioneren van met name oudere kinderen nog onduidelijk is. Om dit in kaart te brengen onderzocht zij 8 tot 18 jaar oude IVF-kinderen op een breed terrein. Wagenaar keek naar schoolfunctioneren, specifieke cognitieve vaardigheden, gedrag en sociaal-emotioneel functioneren.
Opleidingsniveau, CITO-toetsscores, schoolprestaties, het voorkomen van leer- of ontwikkelingsstoornissen, neuropsychologische testuitkomsten op het gebied van informatieverwerking, aandacht en visuo-motoriek, en vragenlijstscores van ouders, leerkracht en kind over gedrag en sociaal-emotioneel functioneren, lieten geen verschillen zien tussen IVF-kinderen en kinderen geboren na een natuurlijke zwangerschap.

  • Startdatum: 15-10-2009
    Tijd: 10.45
    Locatie: Aula
    Titel: Cognitief en psychologisch functioneren van adolescenten geboren na IVF
    Spreker: K. Wagenaar
    Promotor: prof.dr. P.T. Cohen-Kettenis prof.dr. H.A. Delemarre-van de Waal

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen