De vervagende grenzen van exotische virussen en de beteugeling van antimicrobiële resistentie

virus_largeVirussen hebben in de loop der eeuwen tot onnoemelijk veel dood, verderf en ontwrichting van samenleving en economie geleidt en doen dat nog steeds. Door de ontwikkeling van vaccins en antivirale geneesmiddelen zijn inmiddels een aantal belangrijke virale ziekten, zoals hiv en hepatitis C, te behandelen. Ziekten als griep en hepatitis B kunnen worden voorkomen en, in het geval van bijvoorbeeld polio en pokken, zijn sommige ziekten zelfs vrijwel of geheel verdwenen. Verbeterde laboratoriumtechnieken maken het mogelijk om snel en betrouwbaar virale infecties vast te stellen en hebben in de laatste decennia tot de ontdekking van veel nieuwe virussen geleidt. Veel recente wereldwijde virusdreigingen, zoals hiv, SARS en griep, vinden hun oorsprong in dierlijke reservoirs, veelal vanuit gebieden met beperkte middelen en infrastructuur om het verschijnen van nieuwe virussen vroegtijdig te onderkennen. Daarnaast vervagen in de toekomst wellicht de grenzen van exotische virussen door klimatologische veranderingen en intensief wereldwijd transport van mensen en goederen. Menno de Jong stelt dat verschillende benaderingen nodig zijn om huidige en toekomstige dreigingen van virussen optimaal het hoofd te bieden. Hij pleit voor nauwere samenwerking tussen de veterinaire en humane wereld en wereldwijde capaciteitsopbouw voor geïntegreerd epidemiologisch, klinisch en laboratoriumonderzoek, ook in ontwikkelingslanden.

A tale of two cities
Dhr. prof. dr. J.M. Prins, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de behandeling van infectieziekten

De levensverwachting van hiv-patienten die hun medicatie trouw slikken is inmiddels vrijwel vergelijkbaar met die van even oude personen zonder hiv. Deze bijna genormaliseerde levensverwachting heeft wel een aantal nieuwe problemen aan het licht gebracht, stelt Jan Prins in het tweede deel van deze dubbeloratie. Die problemen duiken de komende jaren nog regelmatig op, zoals het vroeger voorkomen van ouderdomsziekten en co-infecties met bijvoorbeeld HPV. Eenmaal begonnen met medicatie moet je er levenslang mee doorgaan en dat is volgens Prins een hele opgave en vergt veel uitzoeken. Maar hij stelt dat zijn leerstoel meer omvat dan alleen hiv. De grootste uitdaging van de komende jaren is de beteugeling van antimicrobiele resistentie. In Engeland en de Verenigde Staten voltrekt zich nu een doemscenario omdat op intensive care-afdelingen patienten overlijden aan infecties waar geen antibiotica meer voor te vinden zijn. Er zal veel moeten gebeuren om dit tij te keren. Tenslotte komen de grote drie infectieziekten (hiv, tuberculose en malaria) vooral in Afrika voor. Het AMC zal de komende jaren een project uitvoeren in Beira (Mozambique) gericht op de opleiding van studenten en internisten.
donderdag 15 oktober 2009, 14:00 uur

Oratie Geneeskunde

Onbegrensde invloeden

Dhr. prof. dr. M.D. de Jong, hoogleraar Klinische Virologie

Locatie

Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN  Amsterdam

Deelname

Toegang vrij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen