E-Mental Health zeer succesvol

Array

E-Mental HealthBehandeling via internet van een depressie, angststoornis of alcoholprobleem werkt. Daarbij zijn de behandelkosten relatief laag omdat op therapeutencontact bespaard kan worden. Hulp via het internet is voor veel jongeren, volwassenen en ouderen een acceptabele manier om hulp te krijgen voor psychische problemen. Daardoor is psychologische hulp via internet een groot succes. Het is bewezen effectief, even effectief als traditionele therapieen, goedkoop en laagdrempelig. Het therapeutisch thuisbankieren biedt namelijk voordelen, zoals anonimiteit, geen reiskosten en het kan buiten kantooruren. De bekendheid met internethulpverlening neemt toe. Zo overweegt 1 op de 2 volwassenen online hulpverlening bij psychische problemen en 2 op de 3 jongeren.

Nederland is koploper op het gebied van geestelijke gezondheidszorg via internet. Daarom wordt komende week in Amsterdam de First International E-Mental Health Summit gehouden. Daar presenteren onderzoekers en behandelaars uit de hele wereld de nieuwste onderzoeksresultaten.

Dat het werkt staat vast, zegt Heleen Riper van het Trimbos Instituut die het congres organiseert. Maar veel is nog niet bekend, bijvoorbeeld wie het gaat betalen. Daarnaast werkt het instituut aan het ontwikkelen van een keurmerk, waardoor de patient makkelijker bij de juiste hulpverlener terechtkomt. Volgens Riper is internettherapie zo’n succes, omdat er nog altijd een stigma zit op psychologische problematiek. Het internet is anoniem en laagdrempelig, dus proberen mensen dat eerder uit dan een traditionele therapie. En hulpverleners kunnen via internet een grote groep mensen bereiken.

In Nederland hebben jaarlijks 737.000 volwassen een depressie, 231.000 mensen een paniekstoornis, 493.000 mensen een sociale fobie, en 1,1 miljoen mensen een alcoholprobleem. De ziektelast van deze problemen is aanzienlijk, net als de zorgkosten. In 2003 werd circa 12,7 miljard euro uitgegeven aan het behandelen van psychische stoornissen. Toch worden nog veel mensen met een psychische stoornis niet als zodanig herkend en ontvangen daarom geen gerichte hulp. Bij deze groep blijft de ziektelast voortbestaan. Het bereik van de geestelijke gezondheidszorg zou daarom groter moeten zijn. Met betaalbare internetbehandelingen kunnen grote groepen die nu van zorg verstoken zijn toch worden geholpen.

Op dit moment is er een aanbod van 65 e-mental health behandelingen, gericht op diverse doelgroepen. Die behandelingen zijn van wisselende kwaliteit. Daarom wordt kwaliteitstoetsing steeds belangrijker. Eén van de aanbevelingen in de studie is dan ook om een expertgroep Kwaliteit & E-mental health in het leven te roepen. Een andere aanbeveling betreft de oprichting van een centrum voor uitwisseling van kennis- en ervaringen op het gebied van e-mental health. Het centrum zou moeten fungeren als multidisciplinair platform voor de partijen die bij de zorg betrokken zijn, zoals de overheid, clienten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en wetenschappers.

Internettherapie gaat via een beveiligde website. Elke client deelt daar met zijn therapeut een eigen virtuele plek. De therapeut levert commentaar en de client beschrijft ervaringen of voert opdrachten uit. Er bestaan internettherapieen voor bijna alle vormen van psychische problemen, zoals depressie, eetverslaving, problematisch alcoholgebruik, posttraumatische stress of angst.

Hoogleraar klinische psychologie Alfred Lange van de Universiteit van Amsterdam zette therapie via internet zo’n tien jaar geleden op, volgens hetzelfde stramien als traditionele therapie.

“Mensen die deze vorm van therapie kiezen zijn er doorgaans heel tevreden over”, zegt Lange. “Je blijkt via internet ook heel goed een persoonlijk conctact te kunnen opbouwen. En veel van de storende effecten die zich tussen een therapeut en zijn/haar patient kunnen voordoen, spelen niet op internet.”

Niet iedereen is geschikt voor internettherapie. Bij een psychotisch ziektebeeld bijvoorbeeld, worden mensen niet in behandeling genomen via internet, maar doorverwezen.

Bron: Nivel & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "E-Mental Health zeer succesvol"

  1. Recent is gebleken dat emotionele klachten, zoals bijvoorbeeld een angststoornis, worden veroorzaakt door verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

    Deze verstoringen ontstaan door onverwerkte emoties.

    Besef dus dat je onbegrijpelijke en onverklaarbare klachten ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem. Daarom heb je iedere keer weer last van je angststoornis.

    Meer informatie over het oplossen van je angststoornis kan je vinden op:
    Angststoornis Oplossen

    Of als de link niet werkt

    http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/angststoornis.html

Comments are closed.

Recente artikelen