Het nieuwe SUMMUM Magazine van Maastricht UMC+ is uit

summumHet nieuwe nummer van SUMMUM Magazine van het Maastricht UMC+ is uit. Daarin worden de volgende onderwerpen behandeld:

Opinie

Hoe zijn de verantwoordelijkheden in de medische wereld verdeeld? De publicatie die Rankie ten Hoopen, universitair docent Gezondheidsrecht, aan deze vraag wijdde, werd eerder dit jaar bekroond met de Goudsmitprijs. Rankie ten Hoopen is blij met de aandacht voor het onderwerp, zeker nu de op komst zijnde Wet Clientenrechten Zorg op dit punt volgens haar onvoldoende duidelijkheid schept.

In de draaideur
Sinds kort heeft het Maastricht UMC+ een hoogleraar Revalidatiegeneeskunde: Rob Smeets. “het hoogleraarschap is een unieke kans om de revalidatiegeneeskunde op een hoger plan te tillen. Daarbij is het heel belangrijk om vragen uit de praktijk te vertalen naar klinisch onderzoek.”

Patient centraal
Als er medische problemen zijn, verloopt borstvoeding nogal eens stroef. Lactatiekundige Maria Oligschläger van het ziekenhuis ondersteunt de nieuwe mama’s en hun baby’s. “Het is heel belangrijk en fijn in deze periode dat er een vaste persoon is die mij in alle rust eenduidige instructies over de borstvoeding aan mijn zoontje geeft”, aldus de kersverse moeder Gerdien Bovenschen.

Grenzeloos
Het Medical Field Lab (MFL) is een jonge onderneming die bedrijven én zorg- en kennisinstellingen een doeltreffende manier van samenwerking biedt om medisch-technologische innovaties tot stand te brengen. Onlangs kreeg MFL een Europese subsidie van 6.385.000 euro voor het project A-Footprint.

Onontdekte evenwichtsstoornissen
Ongeveer dertig procent van alle 65-plussers heeft een stoornis van de evenwichtsorganen. Dit is een veelvoud van wat tot voor kort werd gedacht. Een adequate diagnose blijft namelijk vaak uit. Bovendien bestond er tot voor kort geen enkele therapie. Het Maastricht UMC+ ontwikkelt enkele diagnose- en behandelingstechnieken die patienten kunnen helpen hun balans te hervinden.

Proefschrift
Bij Bechterew-patienten is nu te voorspellen hoe de kromming van hun rug zal verlopen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van internist reumatologie dr. Debby Vosse. “Helaas weten we nog niet waardoor de kromming optreedt, maar we kunnen nu wel beter voorspellen hoe het verloop zal zijn. Een vroege behandeling van de botkwaliteit kan in de toekomst kromming van de rug deels voorkomen.”

Kostenreductie dankzij nieuw zorgmodel
Het Centrum voor Integrale Revalidatie Orgaanfalen (CIRO) in Horn timmert behoorlijk aan de weg. Het model voor de geïntegreerde behandeling van en zorg voor chronisch zieken met complexe problematiek krijgt mondiaal erkenning. Als het aan prof.dr. Emiel Wouters, kartrekker van CIRO, ligt, gaat de huidige zorgorganisatie van chronische ziekten op de schop.

De expert(ise)
Biomaterialen zijn niet meer weg te denken uit het vakgebied orthopaedie. Om innovatie op dit gebied te stimuleren, heeft het Maastricht UMC+ sinds kort een bijzonder hoogleraar Orthopaedische Biotechnologie: prof.dr. Lodewijk van Rhijn. “Ik vertaal problemen uit de praktijk naar onderzoek en kan een brug slaan tussen orthopaedie en biotechnologie.”

Uitkomst borstkanker voorspellen
Tot nu toe was onduidelijk of de aanwezigheid van minimale lymfeklier-uitzaaiingen in de lymfeklieren de genezingskans bij borstkanker ongunstig beïnvloeden. Maastrichtse onderzoekers toonden aan dat dit inderdaad het geval is. Bovendien laten ze zien dat die overlevingskans weer gunstig wordt bijgesteld door aanvullende behandeling met medicijnen.

Aan de andere kant
Voor IC-verpleegkundigen Servi Boesten en Ron van Son is muziek een uitlaatklep. Ze zijn zanger en drummer in smartlappenband ‘Sorry voor de krekels’. “We spelen ‘foute’ muziek ofwel alles waarop je ‘stiekem’ losgaat, van disco tot Duitse schlagers. Daarbij is niet alleen de muziek, maar ook de show eromheen belangrijk. Het dak moet eraf!”

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen