Kabinet steunt nieuwe kernreactor

medische-isotopenHet kabinet staat open voor voorstellen voor de bouw van een nieuwe kernreactor als vervanging van de huidige HFR (hoge flux reactor) in Petten. Dat is vandaag besloten op voorstel van minister Klink.
De HFR produceert medische isotopen (radiofarmaca), onder meer voor behandelingen tegen kanker, en is bijna 50 jaar in bedrijf. De huidge installatie is veilig maar oud. De kans op technische problemen en stopzetten van de productie neemt toe. Dat leidt tot verminderde beschikbaarheid van radiofarmaca in Nederland, Europa en wereldwijd. De HFR in Petten is één van de vijf reactoren in de wereld die allemaal tussen de 40 en 50 jaar oud zijn.

Volgens het kabinet blijft wereldwijd nog lange tijd behoefte aan radiofarmaca, maar is elders in de wereld onvoldoende nieuwbouw gepland. De exploitant van de reactor in Petten, de Nuclear Research en Consultancy Group (NRG), heeft plannen voor de bouw van een nieuwe moderne reactor in Nederland, met de naam Pallas.

Het kabinet wijst er op dat de plannen moeten voldoen aan voorwaarden op het gebied van veiligheid, milieu, planologie en financiering. Het kabinet gaat ervan uit dat de exploitant de kosten draagt van de nieuwbouw, eventueel op een andere locatie. Ondanks de plannen voor nieuwbouw moet de geplande reparatie aan de hudige reactor gewoon doorgaan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Klink, Cramer (VROM), Van der Hoeven (EZ), Donner (SZW) en Plasterk (OCW) dat het belangrijk is voortgang te maken met besluitvorming over de HFR. ‘Wij staan in principe positief ten aanzien van een nieuwe reactor in Nederland en dus ook over een mogelijke toekomstige vergunning op grond van de Kernenergiewet’, aldus de bewindspersonen.

Volgens het kabinet is een nieuwe HFR in Nederland niet alleen van belang voor de gezondheidszorg, maar ook voor het op peil houden van de Nederlandse kennis op het gebied van nucleaire technologie. Verder is een nieuwe reactor goed voor de werkgelegenheid. Het levert 500 hoogwaardige directe arbeidsplaatsen op en circa 1000 indirecte arbeidsplaatsen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen