NZa verhoogt tarief verloskunde

Array

verloskundeDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verhoogt het tarief voor verloskundige zorg met 26 procent. Het norminkomen wordt verhoogd en de rekennorm van 110 bevallingen per jaar wordt verlaagd naar 105. Aanleiding voor de aanpassingen zijn de uitkomsten van een kostenonderzoek dat de NZa heeft laten uitvoeren. Dat wijst uit dat het huidige tarief te laag is. De NZa is van plan de tarieven tussen nu en 2012 in drie stappen te verhogen naar het gewenste niveau.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft eind 2008 bij de NZa het verzoek ingediend voor aanpassing van de rekennorm en herijking van het norminkomen. ZN heeft aangegeven hier alleen mee in te kunnen stemmen als onderzoek een tariefsverhoging onderbouwd. De NZa heeft onderzoeksbureau Conquaestor / Significant onderzoek laten uitvoeren naar de praktijkkosten, werklast en inkomenspositie van eerstelijnsverloskundigen.

Conclusie van het onderzoek is dat het huidige tarief voor verloskunde te laag is. De NZa wil met de verhoging van het tarief een verbetering van de inkomenspositie en de werklast van verloskundigen bewerkstelligen. Het norminkomen en de vergoeding voor onregelmatige uren zijn op dit moment te laag. Het aantal bevallingen dat een verloskundige per jaar moet begeleiden om het norminkomen te halen wordt verlaagd van 110 naar 105. De norm die werd gehanteerd voor de vergoeding van de praktijkkosten blijkt te hoog en wordt op basis van het onderzoek verlaagd. De drie maatregelen leiden in totaal tot een verhoging van het tarief met 26%. De verhoging van het tarief vindt plaats in drie stappen per 2010, 2011 en 2012. Op die manier wordt de stijging geleidelijk ingevoerd en wordt voorkomen dat de totale kosten voor verloskundige zorg in Nederland te snel stijgen.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen