NVZ, Orde en wetenschappelijke verenigingen volgen aanwijzingen IGZ

Array

artsen1De NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en de betrokken wetenschappelijke verenigingen kunnen zich in grote lijnen vinden in de belangrijkste bevindingen en conclusies uit het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar het postoperatieve proces (TOP 3). Al deze organisaties streven er naar de door de IGZ voorgeschreven maatregelen voor 1 juli 2010 in te voeren.
De IGZ voerde het onderzoek in 2008 uit onder 94 algemene en academische ziekenhuizen over 126 locaties waar postoperatieve zorg werd geleverd. Het onderzoek bestond uit een digitale enquête, terwijl 23 ziekenhuizen daadwerkelijk werden bezocht. De focus lag op communicatie en overdracht, medicatieveiligheid, onderhoud van apparatuur en infectiepreventie.

De Orde, de NVZ en de wetenschappelijke verenigingen zijn verheugd dat de inspectie vaststelt dat ziekenhuizen op een aantal belangrijke punten voldoende tot goed scoren. Daar waar de IGZ constateert dat ziekenhuizen na 1 juli 2010 volgens protocollen moeten gaan werken zal de werkwijze worden aangepast. Ook is er al een Leidraad ontwikkeld voor het onderhoud en beheer van apparatuur en wordt aanvullend hierop een Leidraad gemaakt voor aanschaf, ingebruikname en gebruik van medische apparatuur.

Daarnaast ontwikkelen de betrokken wetenschappelijke verenigingen, geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie een richtlijn Postoperatief Traject. Deze borduurt voort op de ontwikkelde respectievelijk in ontwikkeling zijnde richtlijnen Preoperatief en Peroperatief Traject. Verder zullen ziekenhuizen zorgen voor adequate scholing voor specifieke groepen verpleegkundigen.

Na invoering van bovenstaande maatregelen zien de NVZ, de Orde en de betreffende wetenschappelijke verenigingen de steekproeven van de IGZ in het najaar van 2010 met vertrouwen tegemoet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen