Slimme software herkent risicogroepen door interpretatie klinische gegevens

Array

computer ziekenhuisComputers spelen de komende jaren waarschijnlijk een steeds grotere rol in de ziekenhuiswereld. Niet alleen in het onderzoek, maar ook om als arts wegwijs te worden in de groeiende berg klinische gegevens van een patient. Barry Nannings beschrijft het Patient Rule Induction Method-algoritme (PRIM), een slim computerprogramma dat binnen een groot cluster patienten bepaalde (risico)groepen kan herkennen door al hun klinische gegevens te groeperen en te interpreteren. Nannings beproefde PRIM op twee manieren. Allereerst in een landelijke database met de gegevens van ruim 6600 ic-patienten van 80 jaar en ouder, waarbij het systeem de patienten met het grootste sterfterisico identificeerde. Daarnaast gebruikte hij PRIM om bij ic-patienten subgroepen te achterhalen die ondanks intensieve insulinetherapie een hoog glucosegehalte in het bloed hadden. Vervolgonderzoek zou kunnen leiden tot een betere monitoring van de bloedsuikerspiegels op de intensive care en zo tot een lagere sterfte van patienten. PRIM lijkt op dit moment nog niet rijp voor de kliniek, maar in de toekomst zullen dit soort ondersteunende systemen bijdragen aan klinische beslissingen.

donderdag 15 oktober 2009, 12:00 uur
Promotie: Dhr. B. Nannings/ Geneeskunde
Clinical decision support – Distance-based, and subgroup-discovery methods in Intensive Care

Promotor: dhr. prof. dr. ir. A. Hasman
Locatie: Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam
Deelname: Toegang vrij

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen