Spelregels voor farmaceutische zorg

apotheekDe NPCF meent dat alertheid geboden is om kwaliteit van farmaceutische zorg te waarborgen. De verzekeraars gaan het komende jaar door met het preferentiebeleid waarbij patienten goede geneesmiddelen krijgen tegen een lage prijs. De bonussen van apothekers worden verder afgeroomd. Op zich een goede ontwikkeling als verzekeraars goed inzicht geven in hoe die besparing besteed wordt. Maar tegelijk is een extra een extra impuls nodig voor kwalitatief goede zorg door de apotheker. Dat doen verzekeraars nog onvoldoende; vooral de chronische patient wordt onvoldoende ondersteund.

De NPCF pleit voor spelregels. Zo moet de informatievoorziening naar patienten verbeteren. Dit is een kernrol van de apothekers, maar ook de zorgverzekeraar moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast is de NPCF voorstander van een goed geneesmiddel voor minder geld als dit kan, maar moet er altijd uitwijkruimte zijn voor ‘ bijzonder en eventueel duurder’ als de patient daarmee beter is geholpen. Tevens pleit de NPCF voor het behoud van een ruim aanbod en goede spreiding van openbare apotheken zodat toegankelijkheid voor patienten is geborgd. Ook hierin dienen zorgverzekeraars hun rol te nemen.

De NPCF en andere clientenorganisaties willen dat apothekers niet meer uit bonussen worden betaald. Bij voorkeur komt er al per 2010 een nieuwe bekostiging. Ten eerste voor basiszorg, waarin naast verstrekking van medicijnen altijd andere activiteiten zijn betrokken als aandacht voor het behandelplan, controle op veiligheid, advies en informatie aan de patient. Ten tweede de mogelijkheid van extra vergoeding voor ‘aanvullende prestaties’ gericht op extra farmaceutische zorg bij bijzondere groepen, zoals extra begeleiding bij kwetsbare ouderen met veel ziektes of andere mensen die vanwege chronische ziekte veel medicijnen gebruiken. Dit alles moet gepaard gaan met het behoud van een ruim aanbod van apotheken zodat elke patient – waaronder de oudere en chronisch zieke – er gemakkelijk kan komen.

Vorige week lieten apothekers weten dit jaar als gevolg van het preferentiebeleid tienduizenden euro’s minder inkomen hebben dan het norminkomen van € 108.000 per jaar. Hun voorstel om verhoging van de receptregelvergoeding kreeg geen gehoor. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseerde dat de receptregelvergoeding voor apothekers dit jaar ongewijzigd blijft.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen