Vaccinatie tegen pneumokokken zou dodelijke co-infecties van A(H1N1) grieppandemie helpen voorkomen

Array

vaccin kleurigEen onderzoek uitgevoerd door de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten (US) bij 77 patienten die tussen mei en augustus 2009 overleden aan H1N1 pandemische griep, toont aan dat bijna één op de drie personen (22 patienten) gelijktijdige bacteriele infecties (co-infecties) had, waaronder een infectie met pneumokokken in bijna de helft van deze gevallen (10 patienten).
De pneumokok veroorzaakt pneumokokkenziekte, een frequente complicatie van griep (influenza) die kan leiden tot ernstige of zelfs dodelijke longontsteking. Dit geldt zowel voor seizoensgebonden als pandemische griep.

16 van de 22 gevallen met bacteriele co-infecties traden op in de categorieen van personen, die in de US het advies krijgen om zich te laten vaccineren met het vaccin tegen pneumokokken. De European Centre for Disease Control and Prevention (ECDC) gaf commentaar op het gebruik van vaccins tegen pneumokokken bij een grieppandemie en verklaarde:

“Het opvoeren van het huidige gebruik van vaccins tegen pneumokokken in de leeftijdscategorieen waarvoor het universeel wordt aanbevolen (d.w.z. personen onder de 2 jaar (PCV7) en personen van 65 jaar en ouder (PPV23)) zou de last van pneumokokkenziekte kunnen verminderen en zou gunstig kunnen zijn bij personen die gevoelig zijn voor griep.”

De Belgische Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie tegen pneumokokken aan voor verschillende risicogroepen zoals o.a. alle personen van 65 jaar en ouder en voor patienten van 50 jaar en ouder met o.a. chronische bronchopulmonale aandoeningen of congestieve hartziekte.

Bron : Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen