Zorgtrajecten: een taak voor de huisarts én de huisapotheker

Array

vrouwelijke huisartsHet heeft even geduurd maar nu is het zover: na het opstarten van het zorgtraject chronische nierinsufficientie is heel recent ook het zorgtraject diabetes uit de startblokken. Meteen is het signaal gegeven voor een intensere samenwerking tussen huisartsen, apothekers en andere eerstelijnszorgverleners. Het wordt voortaan de taak van elke betrokken zorgverlener om vanuit zijn expertise de patient, om wie het allemaal draait, zo goed mogelijk te informeren over zijn ziekte en hem te coachen naar een aangepaste levensstijl.
Huisartsen spelen hierin een centrale rol, in de eerste plaats naast de specialist, maar ook als aangever naar de andere (para)medische beroepsgroepen. Met ons voorschrift zullen patienten straks, al dan niet met de tussenkomst van een educator, bij de apotheker langsgaan voor een bloeddruk- of glucometer. De apotheker zal de patienten vervolgens bijstaan in het correcte gebruik van hun toestel.

Voor het eerst wordt de apotheker in een dergelijke context erkend als raadgever en ontvangt hij hiervoor ook een honorarium. Meer dan ooit zal de apotheker dan ook een partner worden van de huisarts om samen een optimale zorg voor de patient te bieden. We mogen hierbij niet vergeten dat patienten ook een sterke vertrouwensrelatie hebben met hun huisapotheker, die dé expert is inzake medicatiebewaking en tevens het aanspreekpunt voor voorschriftvrije producten.

Patienten zullen binnen het zorgtraject het meeste contact hebben met hun huisarts én de apotheker. (Bijna) elk huisartsbezoek zal gekoppeld zijn aan een kort bezoek bij de apotheker voor het ophalen van de voorgeschreven medicatie en het (gratis) zelfzorgmateriaal. Apothekers zullen door deze contacten heel bereikbaar zijn voor bijkomende informatie aan de patient.

De beroepsvereniging van apothekers (APB) organiseert in samenwerking met de huisartsen hierover momenteel heel wat informatieavonden. De bedoeling van deze avonden is in de eerste plaats uitleg te verstrekken over de nieuwe taakverdeling binnen de zorgtrajecten, maar ook om samen (arts en apotheker) een eenduidige boodschap over te brengen naar de patienten. De patient kan er alleen maar beter van worden wanneer een optimaal systeem van ‘patient care’ wordt uitgebouwd.

In de toekomst plannen Domus Medica en de apothekersverenigingen (APB en de lokale beroepsverenigingen) ook kleine lokale projecten rond de zorgtrajecten ‘chronische nierinsufficientie’ en ‘diabetes mellitus’.

Bron: Medinews.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen