Zuid-Limburg: één Kinderdiabetesteam

diabetes_0Atrium Medisch Centrum Parkstad en Maastricht Universitair Medisch Centrum+ gaan samenwerken op het gebied van zorg voor kinderen met diabetes. Tot nu toe hadden beide ziekenhuizen nog een eigen behandelteam voor kinderdiabetes, maar daar komt verandering in. De ziekenhuizen werken nu samen op het gebied van de kinderdiabeteszorg in Zuid-Limburg.

Die samenwerking is zondag 11 oktober feestelijk van start gegaan in Valkenburg. Vertegenwoordigers van de raden van bestuur van beide ziekenhuizen ondertekenden toen in aanwezigheid van de gouverneur van Limburg, Leon Frissen, de samenwerkingsovereenkomst.
Kinderarts/endocrinoloog dr. W. Gerver van MUMC en kinderarts P. Theunissen van Atrium MC deden tijdens de bijeenkomst uit de doeken hoe de samenwerking op het gebied van kinderdiabeteszorg tot stand is gekomen en wat ze er zich van voorstellen. Daarna was er feest voor kinderen met diabetes uit Zuid-Limburg en hun ouders. Popgroep Droomband trad op, alle kinderen kregen een t-shirt met het nieuwe logo van de Kinderdiabeteszorg Zuid-Limburg, er waren clowns met ballonnen en de kinderen konden voetballen met Jeroen Flim, een voetballer die zelf ook diabetes heeft.

Door de samenwerking van de behandelteams kinderdiabetes is de continuïteit in de medische en verpleegkundige zorg gewaarborgd. Er wordt een dienstenstructuur opgezet waarbij kinderartsen 24 uur per dag beschikbaar zijn. Bij het samenstellen van het diabetesteam kan geput worden uit krachten van beide ziekenhuizen die allen hun eigen specifieke kennis meebrengen.
Voor de kinderen met diabetes in Zuid-Limburg komt er nu een uniforme multidisciplinaire behandeling, waarbij onder andere het accent wordt gelegd op de educatie m.b.t. het gezondheidsgebied. De meeste gezondheidswinst bij kinderen met diabetes is te behalen in de periode voordat er complicaties ontstaan. Daarvoor moeten ouders en kinderen wel inzicht krijgen in de gezondheidssituatie, zodat ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelf de ziekte kunnen ‘managen’ (eventueel laagdrempelig ondersteund door het Zuid-Limburgse diabetesteam).
Door de samenwerking ontstaat er ook meer ruimte voor educatieve activiteiten voor kinderen en ouders, te denken valt aan regelmatig terugkerende groepsactiviteiten voor diverse leeftijdsgroepen waarbij acceptatie en verwerking belangrijke onderdelen zijn. Lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen zijn ook belangrijke onderdelen.
Verder zien kinderartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen voordelen omdat ze door de samenwerking hun deskundigheid kunnen bevorderen. Er komt ook meer ruimte voor onderzoek en innovatie, vernieuwingen kunnen sneller toegepast worden in de ziekenhuizen en er kan regionaal afgestemd worden welke materialen en middelen nodig zijn voor de behandeling.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Valkenburg werd ook nog de website van Kinderdiabeteszorg Zuid-Limburg gelanceerd: www.kzldiabetes.nl

Bron: Atrium MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen