Astma onder controle houden

Array

astmaAstma is een veel voorkomende chronische luchtwegaandoening. Wanneer er sprake is van symptomatische astma hebben er vaak onomkeerbare veranderingen in de luchtwegen plaatsgevonden. Daarom is het belangrijk om personen met een hoog risico op astma zo vroeg mogelijk op te sporen. Uit het onderzoek van Lotte van den Nieuwenhof komt naar voren dat bepaalde groepen met een allergie of allergische rhinitis (‘hooikoorts’) meer kans hebben op het krijgen van astma. Het hebben van asymptomatische bronchiale hyperreactiviteit in de puberteit vergroot die kans niet.

Een goede behandeling resulteert meestal erin dat de astma goed onder controle te houden is. Toch zijn er ook veel patienten bij wie dit helaas niet het geval is. Waarschijnlijk komt dit deels omdat astmapatienten en hun artsen de controle op astma overschatten. In dit proefschrift wordt beschreven dat de Asthma Control Questionnaire (ACQ) op een gemakkelijke manier onderscheid kan maken tussen astmapatienten met goede en slechte astmacontrole.

Curriculum vitae

Lotte van den Nieuwenhof (Nijmegen, 1977) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Ze deed haar onderzoek op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice van het UMC St Radboud. Op 1 juni 2009 rondde ze de opleiding tot huisarts af. Momenteel is ze werkzaam als waarnemend huisarts.

Promovendus/a

mw. drs. L. van den Nieuwenhof
Proefschrift

Asthma in general practice: risk factors & asthma control
Promotor(es)

prof. dr. C. van Weel
Copromotor(es)

dr. B.J.A.M. Bottema
dr. T.R.J. Schermer
mw. dr. Y.F. Heijdra
Datum

maandag 12 oktober 2009
Tijd

10.30 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Recente artikelen