‘Je gaat dood zoals je geleefd hebt’

Array

CadenzaKruispunt, 18 oktober 2009 om 22.40 uur op Nederland 2.
Het grootste hospice van Nederland opende vorig jaar oktober zijn deuren. Het Rotterdamse Laurens Cadenza heeft 18 bedden voor ongeneeslijk zieken. Jaarlijks sterven er 200 mensen. Kruispunt volgt een jaar lang zes bewoners van dit sterfhuis.  In de laatste dagen van hun leven, laten zij zich op hun kwetsbaarst zien. Mevrouw Onneweer bijvoorbeeld, is er helemaal klaar voor. ‘Ik vind het heerlijk als ik aan mijn eindje mag komen’, zegt ze schaterend. ‘want ik krijg het altijd beter, dus waarom zou je het uitstellen?’.

Het hospice probeert het sterven zo waardig en draaglijk mogelijk te maken. Dat gebeurt niet alleen met medicijnen. Mevrouw Groen vindt haar uiterlijk erg belangrijk en wil niets liever dan een nieuw permanent. Een paar weken voor haar dood trekt Diana, verzorgende bij het hospice, daar een hele ochtend voor uit. Na afloop ligt mevrouw Groen uitgeteld in haar bed. ‘Ik ben moe’, zucht ze. ‘Maar je bent wel mooi moe’, grapt Diana.

Erehaag personeel bij afscheid
Rituelen zijn belangrijk in hospice Cadenza. Wanneer iemand is overleden houdt het huis een ‘uitgeleide’. Het hele personeel vormt een erehaag in de gang wanneer de kist van mevrouw Kokkeler naar buiten wordt gedragen. Ze heeft de beker van het leven tot de laatste druppel leeg gedronken. Niet eerder maakten ze in Cadenza mee dat iemand die zo ziek was, de dood zo lang wist uit te stellen.  De bewoners van het hospice laten zich recht in hun ziel kijken. En ook het personeel is openhartig over hun liefde voor het vak. ‘De dood heeft alles met het leven te maken’, zegt een van hen. ‘Je gaat dood zoals geleefd hebt.’

Mijnheer Kapteyn heeft zich er nog niet bij neergelegd. Hij is opgegeven maar zegt stellig: ‘Vijftig procent van alle kanker geneest. Ik hoop dat dat mij ook gebeurt, al geloof ik het niet.’ Het is een schril contrast met mevrouw Weda. Zij komt doodziek in  Cadenza aan, heeft eierstokkanker met uitzaaiingen. Maar ze knapt snel op en zeven maanden later wordt ze, tot haar schrik, genezen verklaard. Mijnheer Kapteyn is dan al overleden.

Lees ook het weblog van Elly de Bont: Leven in een Hospice >>

Service informatie
Hospice Laurens Cadenza


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen