Klikprothese voor mensen met beenamputatie

Array

klikprotheseAfdelingen Revalidatie en Heelkunde UMC St Radboud introduceren klikprothese
Mensen met een beenamputatie kunnen in het UMC St Radboud terecht voor een klikprothese. Traumachirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het UMC St Radboud zijn tot nu toe de enige artsen in Nederland die deze klikprothese toepassen. De eerste patient (48 jaar, uit Helmond) is succesvol geopereerd en gerevalideerd.

Normale loopbeweging
De klikprothese is een nieuwe techniek waarbij een directe verbinding wordt gemaakt tussen het bot in de stomp en de aan te klikken prothese. Dit in tegenstelling tot de ‘normale prothese’ waarbij een plastic (vacuüm) koker over de stomp wordt aangetrokken. De klikprothese heeft een aantal belangrijke voordelen. Revalidatiearts van de Meent licht toe: ‘Een groot voordeel van de klikprothese is het comfort tijdens het lopen en het zitten. Problemen door veranderingen in de omvang van de stomp, waardoor een prothese te los of te strak zit, zijn er niet meer. De prothese zit vast aan het lichaam en kan tijdens het lopen niet afvallen. Ook gebruikt een patient de spieren in de stomp weer en maakt hierdoor een bijna normale loopbeweging vanuit de heup en het bekken. Hierdoor kost lopen veel minder energie. Een ander voordeel is dat de klikprothese snel en eenvoudig wordt vastgemaakt. Bijstelling van de prothese is in principe niet meer nodig.’

Verbinding tussen bot en prothese
Voordat iemand met een klikprothese kan lopen, zijn twee operaties nodig. Tijdens de eerste operatie brengt de chirurg een metalen pin aan in de mergholte van het bot. De buitenkant van deze pin heeft een ruw oppervlak. Deze ruwe kant wordt door het bestaande bot herkend en geaccepteerd, waardoor de pin maximaal kan ingroeien en verankeren. Circa zes weken hierna vindt de tweede (kortdurende) ingreep plaats. De chirurg maakt een gaatje in de huid en schroeft een verbindingspin in de eerder aangebrachte pin. Deze verbindingspin steekt een stukje naar buiten en is de verbinding tussen het bot en het kunstbeen dat eraan geklikt wordt. Zo’n twee weken na deze operatie start de revalidatie. Ongeveer vier weken na de tweede operatie wordt de prothese aangesloten en kan iemand actief starten met lopen. In het UMC St Radboud volgen alle mensen met een amputatie een zogenaamde amputatietraining in teamverband in het Radboud Amputatie Team van de afdeling Revalidatie. Zo ook de patient die inmiddels met de klikprothese door het leven gaat: ‘Ik loop twee keer per dag drie kilometer met onze hond, wielren weer en ik start langzaamaan weer met m’n werk. Bewegingsvrijheid die ik al een tijd niet meer had. Ook heb ik geen pijn meer en ik kan de prothese elke dag aan. Ondanks dat ik nog aan het revalideren ben, is het nu al een wereld van verschil.’

Het UMC St Radboud is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze operaties uitvoert. Niet elke patient met een amputatie komt direct in aanmerking voor de klikprothese. Pas als blijkt dat een gewone prothesekoker niet werkt en dat iemand veel last heeft van pijnlijke drukplekken, huidirritatie, instabiliteit tijdens het lopen en/ of moeite met het aan en uittrekken, kan de klikprothese een oplossing zijn.

De Nijmeegse artsen hebben tijdens de operatie nauw samengewerkt met dr. Ashoff, chirurg uit Lübeck, Duitsland. Hij heeft inmiddels 41 patienten succesvol geopereerd.

De afdeling Revalidatie van UMC St Radboud start met wetenschappelijk onderzoek naar de klikprothese en onderzoekt onder meer de kwaliteit van leven, energieconsumptie en kosteneffectiviteit.

Recente artikelen