Landelijk consortium verwerft 22,5 miljoen euro voor koppeling biobanken

veel geldEen landelijk consortium van gezondheidsonderzoekers ontvangt een overheidssubsidie van 22,5 miljoen euro voor het koppelen van in Nederland aanwezige verzamelingen van klinisch materiaal en onderzoeksgegevens, vaak aangeduid als ‘biobanken’. De subsidie wordt vanuit het ministerie van OCW door NWO beschikbaar gesteld in het kader van de Nederlandse ‘Roadmap’ voor grootschalige onderzoeksinfrastructuren. De subsidiering betreft vooralsnog een periode van drie jaar, met aanbeveling voor additionele investering in de vervolgperiode.

Het landelijke project, geheten BBMRI-NL (“Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure” voor Nederland) is gericht op het harmoniseren van de beschrijvingen en opslag van het materiaal, het beter toegankelijk maken van data en materialen voor verder biomedisch onderzoek en het verrijken van de gegevens met moderne, grootschalige onderzoeksmethoden, o.a. DNA-onderzoek. Het materiaal, vaak over vele, soms tientallen jaren verzameld, is verspreid in veel ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen aanwezig. Maar het gebruik ervan voor biomedisch onderzoek wordt vaak belemmerd door verschillen in beschrijving en gebrek aan inzicht in waar men elders mee bezig is. De ontsluiting en verrijking zullen gericht zijn op klinische en biologische gegevens. De materialen zelf blijven waar ze zijn en de privacy rondom de persoonsgegevens blijft bewaard. Een deel van het budget is bestemd voor het harmoniseren van richtlijnen ter bescherming van de privacy. Deelnemers aan BBMRI-NL zijn de acht universitair medische centra, andere onderzoeksinstellingen en epidemiologische centra.

Versnelling in medisch onderzoek
Prof. dr. Gertjan van Ommen (hoogleraar Humane Genetica, Leids Universitair Medisch Centrum) vroeg de subsidie namens de centra aan bij NWO. Hij is verheugd met de toekenning: “ Dit is een geweldige impuls voor het epidemiologische en biomedische onderzoek in Nederland. Het bestaande materiaal is vaak zeer hoogwaardig, maar de versnippering leidt tot ondergebruik.” De nu geplande koppeling zal het onderzoek naar oorzaken en de ontwikkeling van therapie en preventie van ziekte een grote versnelling geven, voorspelt hij. “Van ziektes als diabetes, Alzheimer, reuma en kanker zijn de oorzaken zo complex dat er duizenden patienten nodig zijn om de echte verschillen tussen ziek en gezond in beeld te krijgen. Dat besef is wereldwijd doorgedrongen en leidt tot een sterke beweging naar zeer grote onderzoekseenheden. Met dit initiatief heeft Nederland daar goed en tijdig op ingespeeld en zichzelf in Europa zeer prominent op de kaart gezet. Daardoor kunnen we een grote invloed hebben op richting en prioriteiten van dergelijk onderzoek in Europa. Ook worden we daardoor een sterke gesprekspartner voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van betere geneesmiddelen en -methoden”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen