MiMakkus clowns houden elkaar scherp

Array

mimakkusVijftien miMakkus clowns uit geheel Limburg kwamen op 8 oktober jongstleden bij elkaar in Zorgcentrum Orbis St. Jansgeleen. Tijdens deze eerste Limburgse intervisiedag gingen zij samen in tweetallen aan de slag op de afdelingen in Orbis St. Jansgeleen en de verpleegunit in Beek. “Om van elkaar te leren, complimenten uit te delen, maar ook zonodig elkaar kritisch te analyseren. Met deze intervisiedag houden de clowns elkaar scherp. Om van daaruit het mooie, maar solistische werk weer een jaar te kunnen doen,” aldus Titia Brassé en Monique Caubo, beiden werkzaam als miMakkus clown in de zorgcentra van Orbis Medisch en Zorgconcern en initiatiefneemsters voor deze dag.

Wat doet de miMakkus clown?
De miMakkus clown probeert mensen die aan dementie lijden en/of mensen met een verstandelijke beperking uit hun innerlijke leefwereld te halen om zo tot contact te komen.
De clown kan een moment van intense vreugde laten beleven, juist bij diegene waarbij contact maken heel moeilijk is. Het is een waardevol onderdeel van de belevingsgerichte zorg die geboden wordt aan deze bewoners.
De reacties zijn veelal hartverwarmend. In het contact tussen de clown en de bewoner ligt vooral het accent op het uiten van emoties: vrolijkheid, verdriet, angst, onrust, boosheid enz. De clown gaat hierin mee, vindt niets ‘gek’ maar probeert wel een ombuiging te maken naar rust, vrolijkheid en plezier hebben. Het is geen act, geen voorstelling! De clown maakt subtiel gebruik van kleding, schmink en accessoires. Het is een belevingsgerichte, individuele benadering.

In diverse zorgcentra en verpleegunits van Orbis Medisch en Zorgconcern werken momenteel vier gecertificeerde miMakkus clowns. De Stichting miMakkus in Eindhoven leidt mensen, meestal uit de zorg, op tot miMakkus clown in 22 lesdagen, 3 observatiemomenten en 7 stagemomenten.

Bron: Zorgcentrum Orbis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen