De Telegraaf kopt:‘Balkenende moet vuist maken voor behoud Organon’

schering ploughDe conclusie dat Nederland de Osse vestiging van Schering Ploug – “met 6.450 banen” – wellicht gaat verliezen aan Frankrijk is niet aan de orde
Premier Balkenende moet zich persoonlijk inzetten voor het behoud van de “Organon-fabriek” in Oss, waar direct en indirect in totaal 24.000 mensen hun boterham verdienen. De conclusie dat Nederland heel Organon – “met 8.000 banen” – wellicht gaat verliezen aan Frankrijk is niet aan de orde. Het is ook niet zo dat bij Schering-Plough “de strijd gaat tussen Frankrijk en Nederland”.

Bij navraag blijkt de Telegraaf helemaal niet met Schering-Plough gesproken te hebben. De Telegraaf schrijft vandaag: “Nederland dreigt de slag om dit hoogwaardig farmaceutisch bedrijf, onderdeel van Schering-Plough, te verliezen van Frankrijk, omdat politiek Den Haag zou zitten te slapen” De basis van het artikel is een gesprek met algemeen directeur Michel Dutrée van Nefarma. Dutrée waarschuwt wel dat Nederland werkgelegenheid en hoogwaardige kennis dreigt te verliezen”. Hij stelt dat de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, ondanks herhaalde verzoeken van zijn kant, tot nu toe nauwelijks sjoege hebben gegeven.

Schering Plough is het overigens wel eens met het feit dat de overheid alles op alles moet zetten om het investeringsklimaat in Nederland te verbeteren. Bedrijven zoals Schering Plough  moeten inderdaad concurreren met het buitenland als het gaat om investeringen. Samen met Nefarma blijft Schering-Plough zich hard maken voor een goed investeringsklimaat in Nederland.

Schering Plough is overigens nog niet gefuseerd met Merck. En er werken geen 8.000 maar 6.450 mensen in de op de vestiging van  Schering-Plough in Oss, het vroegere Organon. In het farmaceutisch bedrijf aldaar is er niet alleen een productie afdeling maar een deel van de R&D zit ook in Oss.

Ook VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra laakt de opstelling van het kabinet. “Dit is te triest voor woorden. In deze tijden van economische crisis moet je boven op werkgelegenheid springen. Bovendien is Organon na Philips één van de grootste investeerders in research. Balkenende heeft altijd de mond vol over innovatie. Dat kan hij nu waarmaken door de telefoon te pakken en de CEO te bellen”, aldus Zijlstra.
Volgens Dutrée heeft de Franse president Sarkozy er al een telefoontje aan gewaagd om zijn land als ideale, nieuwe vestigingplaats voor de fabriek, waar achtduizend mensen werken, aan te prijzen.

Nefarma trok bij het kabinet aan de bel om dit voorbeeld te volgen, want de tijd dringt. Ook Schering-Plough heeft daarover een overleg gehad met de overheid.
Het ministerie van Economische Zaken werpt in hetzelfde artikel het beeld dat de politiek zit te slapen verre van zich. De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Klink (Volksgezondheid) hebben afgelopen zomer uitgebreid met de top van Schering-Plough en fusiepartner MSD gesproken, zegt een woordvoerster. Ook zijn er gesprekken met topambtenaren geweest. Volgens de zegsvrouw allemaal met als doel het bedrijf hier te houden.

Dutrée en Zijlstra roepen Balkenende op als een ware koopman de Nederlandse pluspunten uit te venten. “Onze infrastructuur is goed, evenals het fiscale klimaat, en de overheid is stabiel en voorspelbaar. Daar houden grote ondernemingen van”, weet Dutrée.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen