GlaxoSmithKline moet 2,5 miljoen US Dollar betalen na claims

Array

GSKHet Britse farmaceutische concern GlaxoSmithKline (GSK) moet in de Verenigde Staten een schadevergoeding betalen van 2,5 miljoen dollar na claims dat zijn antidepressivum Seroxat® (=paroxetine=Paxil in de VS) heeft geleid tot geboorteafwijkingen. Dat heeft een rechtbank in Philadelphia beslist.
(belga) – De schadevergoeding komt er na een klacht van het gezin Kilker. De nu driejarige Lyam Killer werd geboren met hartafwijkingen die het gevolg zouden zijn van het gebruik van Paxil door de moeder.

De rechtbank oordeelde dat GSK artsen en zwangere gebruikers van paroxetine onvoldoende heeft gewaarschuwd voor de risico’s. GlaxoSmithKline heeft al beroep aangekondigd.De uitspraak in Philadelphia is de eerste in zeshonderd gelijkaardige zaken. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwde eind 2005 dat het populaire antidepressivum risico’s opleverde voor zwangere vrouwen. In Nederland liet het College ter beoordeling van Geneesmiddellen in 2006 een waarschuwing uitgaan. Vrouwen die het middel tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap gebruiken, hebben een licht verhoogd risico op een kind met een aangeboren hartafwijking. Sinds januari 2006 is daarom de bijsluiter van Seroxat aangepast.

Bron: Belga

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen