Aankondiging 6e jaarcongres IHE Nederland

ihe“Patient Care Devices (PCD) komt naar Nederland”
Hartslag- en bloeddrukmeters, infuuspompen en vele andere kleine applicaties geven uitermate belangrijke informatie over de patient. Informatie die onder andere gebruikt wordt op de afdelingen Intensive Care (IC), Operatiekamer (OK) en Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen. Voor deze afdelingen en de patient is het van belang dat uitwisseling van al deze patientgegevens foutloos gebeurt. Dit kan alleen door middel van standaardisatie. Patient Care Devices (PCD) is dan ook hét item op het komende IHE Nederland Congres. PCD regelt geüniformeerde gegevensuitwisseling en zorgt ervoor dat genoemde gegevens ‘real time’ beschikbaar zijn voor verpleegkundigen en artsen. Niet alleen op de monitor aan het bed, maar overal waar dat nodig is. Een nieuwe ontwikkeling waar uiteindelijk de patient veel baat bij heeft.

IHE, Integrating the Healthcare Enterprises, een internationaal samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector, maakt zich sinds haar oprichting in 1997 hard voor gecoördineerd gebruik van gevestigde standaarden zoals DICOM en HL7. Dit met als doel specifieke klinische behoeften ten aanzien van optimale patientenzorg in te vullen. Bewezen is inmiddels dat systemen ontwikkeld overeenkomstig IHE beter met elkaar communiceren, eenvoudiger te implementeren zijn en bovendien de zorgverleners in staat stellen om informatie effectiever te gebruiken. Op 6 november aanstaande vindt alweer het 6e jaarcongres van IHE Nederland plaats in Spant! te Bussum. Een congres bedoeld om beleidsmakers- en bepalers, ICTdeskundigen en softwareleveranciers een update te geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied standaardisatie van ICT in de zorg. Naast het thema PCD wordt nader ingegaan op ‘open source’ door een gebruiker, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, en een leverancier, ICT Embedded uit Eindhoven. Verder komen voor de lunchpauze komen een aantal regioprojecten aan de orde, zoals: Cross Border (Ziekenhuis Zeeuws Vlaanderen), Cardiologie (LUMC), Mammo XL (UMCU). In het middagprogramma wisselen parallelle lezingen op het gebied van pathologie, radiologie en laboratorium elkaar af. Geert Claes van Agfa Healthcare sluit het congres met een lezing over het IHE profiel farmacie en het strategisch beleid van IHE Europe.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen