Invaliditeit bij zenuwziekte is te voorspellen

Array

neuropathieJikke-Mien Niermeijer onderzocht de ziekte polyneuropathie. Die wordt gekenmerkt door verminderde kracht, gevoel en balans in de voeten, met uitbreiding naar de onderbenen en de handen. Ondanks het feit dat er individuele successen worden behaald met behandeling die het afweersysteem en de aanmaak van het afweereiwit beïnvloedt, is het nog onduidelijk wat de beste behandeling is voor deze vrij zeldzame en invaliderende aandoening van de zenuwuiteinden.

Bij een zeer kleine groep werd bij verdere evaluatie een verhoogd gehalte van een afweereiwit als oorzaak vastgesteld (dan spreken we van IgM MGUS polyneuropathie). Dit afweereiwit kan zich gedragen als antistof tegen de zenuwen. Niermeijer ontwikkelde een risicotabel en een calculator, bestemd voor artsen, om de kans op invaliditeit in te schatten voor individuele patienten met IgM MGUS polyneuropathie. Op deze manier kunnen patienten beter worden voorbereid op wat hen te wachten staat.

Jikke-Mien Niermeijer bestudeerde ook het effect van verschillende medicijnen. Een gecontroleerde studie met cyclophosphamide-prednison en placebo, en twee open studies met fludarabine en rituximab toonden verbetering van invaliditeit, spierkracht en gevoel in een gedeelte van de patienten. Er traden geen ernstige bijwerkingen op. De behandeleffecten van deze drie middelen waren ongeveer gelijk, maar er waren het minste bijwerkingen bij rituximab.

13-11-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Jikke-Mien Niermeijer, Geneeskunde Proefschrift: Prognosis and treatment of polyneuropathy associated with IgM monoclonal gammopathy Promotor 1: Prof.dr. J.H.J. Wokke Copromotor 1: Dr. N.C. Notermans

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen