Klink onderzoekt verkoop overbodige griepvaccins

Array

griepprikMinister Klink verwacht ongeveer 10 miljoen doses vaccin nodig te hebben voor de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza H1N1 (Mexicaanse griep). Hij onderzoekt daarom de mogelijkheden voor de verkoop van eerder aangeschafte vaccins aan het buitenland. Ook heeft het kabinet besloten vaccins ter beschikking te stellen aan militairen die uitgezonden zijn op ‘ernstmissies, zoals in Afghanistan. Dat staat in een brief die minister Klink vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederland krijgt de komende maanden de beschikking over 34 miljoen doses vaccin. De Gezondheidsraad (GR) en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) hebben geadviseerd over de inzet van deze vaccins. Op basis daarvan is besloten dat vaccinatie aan de volgende groepen moet worden aangeboden:

  • de risicogroepen die nu al in aanmerking komen voor vaccinatie tegen de seizoensgriep (d.w.z. medische risicogroepen en gezonde mensen van 60 jaar en ouder);
  • zwangere vrouwen die langer dan 3 maanden zwanger zijn;
  • gezondheidspersoneel dat in direct contact staat met patienten uit de eerder gedefinieerde risicogroepen om te voorkomen dat personen uit deze groepen besmet worden;
  • gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep om te voorkomen dat deze mensen besmet worden.

Vaccinatie van deze groepen start in de tweede week van november en is voor het einde van dit jaar afgerond.

Omdat de GR en het CIb “verwachten dat, als de situatie rond de pandemie in essentie niet verandert, er op medische gronden geen aanbevelingen tot vaccinatie van extra groepen nodig zullen zijn”, heeft het k abinet besloten ‘een traject in te gaan waarin verkend zal worden wat de mogelijkheden zijn voor de verkoop van vaccins aan het buitenland waar geen vaccins beschikbaar zijn voor de (bescherming van) risicogroepen’, aldus de kamerbrief. De minister laat de GR en het CIB onder meer onderzoeken of er alsnog medische doelgroepen voor vaccinatie moeten worden aangewezen.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen