Verpleeghuizen op weg naar Integrale Parkinsonzorg (VIP)

Array

parkinsonIn opdracht van de Parkinson Vereniging en het Prinses Beatrix Fonds is op maandag 5 oktober het startschot gegeven voor het VIP project: Verpleeghuizen op weg naar Integrale Parkinsonzorg.

In september 2008 luidde het Prinses Beatrix Fonds samen met de Parkinson Vereniging de noodklok: in verpleeghuizen schiet de zorg voor Parkinson patienten vaak tekort, wat direct effect heeft op de kwaliteit van leven van deze patientengroep.

Dit is voor de Parkinson Vereniging en het Prinses Beatrix Fonds reden geweest om een project te starten waarbij in kaart wordt gebracht wat de knelpunten zijn, gezien vanuit zowel patienten, mantelzorg als vanuit de betrokken professionals. Aan de hand van deze knelpunten wordt gewerkt aan aanbevelingen en richtlijnen voor kwalitatief goede zorg voor de Parkinson patient in verpleeghuizen. De richtlijn zal in een tweetal verpleeghuizen als proef worden ingevoerd om daarna als definitieve richtlijn landelijk te kunnen worden ingevoerd. Aanvullend zal een scholingsprogramma worden samengesteld voor verzorgenden en paramedici. Voor patienten en mantelzorg zal duidelijke informatie worden ontwikkeld.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de vakgroep Neurologie en de vakgroep eerstelijnsgeneeskunde; sectie ouderengeneeskunde van het UMC St.Radboud Nijmegen in samenwerking met het UMC Groningen en het Atrium Medisch centrum te Heerlen. Het Prinses Beatrix Fonds, de Parkinson Vereniging en vertegenwoordigers van de onderzoeksgroep vormen samen een implementatiecommissie waarin de voortgang wordt bewaakt en de communicatie ten behoeve van beeldvorming en draagvlak wordt afgestemd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen