Nederlandse onderzoekster krijgt internationale prijs voor onderzoek naar kinderkanker

Array

Dominique StumpelDominique Stumpel, arts-onderzoeker in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis heeft de Schweisguth Prijs ontvangen van de International Society of Pediatric Oncology (SIOP) voor het beste onderzoek in de wereld in het afgelopen jaar van een jonge onderzoeker op kinderkankergebied. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de SIOP dat in Brazilie plaatsvond. Het onderzoek, onder begeleiding van dr. Ronald Stam en prof.dr. Rob Pieters, richtte zich op zuigelingen met leukemie. Op deze heel jonge leeftijd is er sprake van een agressieve vorm van leukemie. Alle vormen van leukemie worden gekenmerkt door afwijkingen in het DNA van de leukemiecellen.

Dominique Stumpel heeft ontdekt dat de agressieve leukemie bij deze heel jonge kinderen ook gekenmerkt wordt door afwijkingen rondom het DNA. Het betreft afwijkingen in de zogenaamde methylering van het DNA. Door de afwijkende methylering wordt een groot aantal genen dat in normale bloedcellen wel actief is, uitgeschakeld in de bloedcellen die tot een leukemiecel worden. Dit speelt naar alle waarschijnlijkheid een grote rol bij het ontstaan van de agressieve vorm van leukemie bij zuigelingen en heeft ook consequenties voor de genezingskansen. Met behulp van bepaalde geneesmiddelen kan de afwijkende methylering hersteld worden.

Stumpel toonde verder aan dat de leukemiecellen van baby’s uiterst gevoelig zijn voor deze geneesmiddelen in tegenstelling tot bij andere vormen van leukemie. Op basis van het onderzoek wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor deze zeer jonge kinderen.

Recente artikelen