VWS: ‘Zwarte lijst’ medici op internet

0
276

zorg en rechtVanaf vandaag kan iedereen op internet nagaan welke zorgverleners geschorst zijn of uit hun beroep zijn gezet na een uitspraak van de tuchtrechter.
Patienten die willen weten of een arts zijn werk niet meer mag doen, kunnen dat vanaf dinsdag nagaan op internet. Op de website van Ribiz staan namen van specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die na een uitspraak van een tuchtrechter zijn geschorst of uit hun beroep gezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) had de zwarte lijst van artsen op internet al aangekondigd omdat patienten er tot nu toe maar moeilijk achter konden komen of een arts zijn beroep wel mag uitoefenen.

Deze ‘zwarte lijst’ van zorgverleners is te bekijken op www.ribiz.nl en verschijnt binnenkort ook op www.kiesbeter.nl.

Veilige zorg
Veiligheid en kwaliteit in de zorg zijn essentieel. Patienten moeten kunnen nagaan welke artsen bijvoorbeeld in gebreke blijven bij operaties. Met het publiceren van de lijst op internet wil VWS deze informatie voor iedereen beter toegankelijk maken.

Beroepen
Het RIBIZ (Registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) registreert de volgende beroepen: arts, tandarts, verpleegkundige, fysiotherapeut, verloskundige, psychotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, apotheker.