Stamcelspecial bij Quest

Array

stamceltransplantatieWaar denken mensen aan bij het woord stamcellen? Waarschijnlijk aan het gebruik van embryo’s voor stamcelonderzoek. Dat is immers de discussie die regelmatig wordt gevoerd. Maar er is meer te vertellen over stamcellen. Recente onderzoeken laten zien dat in vrijwel alle weefsels van ons lichaam stamcellen zitten. Langzamerhand komen we steeds meer over deze cellen te weten. Er blijken zelfs speciale kankerstamcellen te bestaan.

Bij het novembernummer van het maandblad Quest verschijnt Spoedcursus Stamcel, een special over stamcellen. De special is een initiatief van een netwerk van Nederlandse onderzoekslaboratoria, genaamd Stem Cells in Development and Disease (SCDD). Dit netwerk wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC en wordt gefinancierd door de overheid.  Het doel is om de kennis op het gebied van stamcellen en ontwikkelingsbiologie te vergroten. Voor de special hebben de redactie van Quest en SCDD nauw samengewerkt.

In de ruim vijftig pagina’s tellende special komen zoveel mogelijk kanten van het stamcelonderzoek aan bod. We volgen bijvoorbeeld een leukemiepatient die met een beenmergtransplantatie stamcellen van haar zus krijgt. De directeur van SCDD spreekt met de directeur van de Stamcelbank Nederland over de zin en onzin van het invriezen van navelstrengbloed. We lezen over mogelijke stamceltherapie voor het hart, gekweekte organen en overactieve darmstamcellen.

De special is niet verkrijgbaar in de winkel. Abonnees van Quest ontvangen de special half oktober thuis. Lezers die Quest in de winkel kopen en andere belangstellenden kunnen gratis een exemplaar aanvragen via www.stemcells.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over het onderzoeksnetwerk.

Recente artikelen