Betrouwbaarheid triagesysteem valt tegen

Array

manchester-triage-systemSinds 1996 verschenen 33 artikelen over de betrouwbaarheid van het Manchester Triage Systeem, de Emergency Severity Index en andere triage systemen. Bij betrouwbaarheid gaat het erom, of een patient in een juiste urgentieklasse terecht komt. Hierbij geldt dat ondertriage grotere consequenties heeft voor de gezondheid van een patient dan overtriage.

Juliuspromovendus Ineke van der Wulp en haar begeleider dr. Henk van Stel hebben de uitkomsten van de 33 artikelen opnieuw berekend uitgaande van twee nieuwe beslisregels:
1 Twee klassen naast de juiste klasse van urgentie is een grotere fout dan één klasse ernaast.
2. Ondertriage is erger dan overtriage.

Van der Wulp en Van Stel komen tot de conclusie dat de betrouwbaarheid van bestaande triagesystemen tegenvalt. Hun artikel is onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Clinical Epidemiology onder de lange titel Adjusting Weighted Kappa for Severity of Mistriage Decreases Reported Reliability of Emergency Departement Triage Systems: a Comparative Study.Wilt u contact met de auteurs? Stuur een mail naar [email protected]

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen