Experiment met sirene op autoradio vandaag van start

Array

ambulance achteruitkijkspiegelFlistersysteem moet aanrijtijden verbeteren
Automobilisten in onder meer de regio’s Rotterdam en Utrecht en de provincies Drenthe en Friesland, kunnen Automobilisten die tussen 26 oktober en 23 november de sirenes van de hulpdiensten op hun autoradio horen. Rijskwaterstaat gaat inbreken als een politiewagen, ambulance, of brandweerauto passeert. Het experiment met de naam www.sireneopuwradio.nl, is tot stand gekomen door samenwerking tussen diverse ministeries. Bijna alle frequenties worden meegenomen.

In deze periode wordt een experiment gehouden waarbij de sirene van de hulpdiensten bewust op autoradio’s wordt uitgezonden om te kijken of hiermee de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. De voertuigen van de hulpdiensten worden hiervoor uitgerust met een kastje dat automatisch de sirene op de radio laat horen zodra het zwaailicht en de sirene worden aangezet.Automobilisten die binnen een straal van driehonderd meter rijden en de radio of een cd aan hebben staan, horen de sirene op hun autoradio. De muziek wordt dan tijdelijk onderbroken. Het experiment moet duidelijk maken of het systeem een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid en of brandweer- of politiewagens makkelijker door het verkeer kunnen rijden.

Het nieuwe systeem is nodig, omdat auto’s steeds beter geisoleerd zijn. Daardoor horen bestuurders de sirenes van hulpdiensten nu vaak pas op het laatste moment Dit Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma’s en zendt in plaats daarvan een signaal uit.

“De verwachting is dat bestuurders de hulpdienst eerder opmerken en eerder reageren door plaats te maken voor een voertuig met zwaailicht en sirene”, stelt Verkeer en Waterstaat. Ook verbetert naar verwachting de aanrijtijd van hulpdiensten, omdat ze ‘sneller en gelijkmatiger hun weg kunnen vervolgen’. Het experiment wordt gehouden met ambulances die in de regio’s Friesland en Drenthe rondrijden. Het KLPD doet mee vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda, evenals de politie Rotterdam-Rijnmond en de brandweer uit Utrecht. In december worden de resultaten van de proef verwacht. Op basis van de uitkomst wordt besloten of het systeem al dan niet landelijk wordt ingevoerd.

Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee. Het gaat om twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto’s in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda doen verder twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.

Eric Geenhuysen van Flister weet nog niet hoeveel het systeem gaat kosten. Het hangt ervan af hoeveel voertuigen met het zenderkastje worden uitgerust. Om de werking van Flister te zien klik hier.

Bron: Ministerie van Verkeer & Waterstaat

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen