Onderzoek Mind Magazine wijst uit: Nederlander is ernstig verslaafd aan zijn mobieltje

Array

vrouw met GSM80% ondervraagden heeft mobiele telefoon zelfs aan tijdens romantische avond
Voor het novembernummer liet MIND Magazine een onderzoek doen naar het gebruik van de mobiele telefoon. De resultaten zeggen veel over de veranderde verhoudingen in het publieke en persoonlijke domein sinds de opkomst van de GSM in de jaren ’90. Een groot deel van het publiek is sterk afhankelijk van de mobiele telefoon: 60% zet zijn of haar GSM vrijwel nooit uit.

Moderne mens is een communicatiejunk
De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Hoewel de GSM pas in de jaren ’90 op grote schaal furore begon te maken onder brede lagen van de maatschappij, is de mobiele telefoon anno 2009 niet meer weg te denken uit het sociale leven. In Nederland heeft bijna iedereen een exemplaar en een tweede mobiele telefoon is geen uitzondering. Het gevoel van afhankelijkheid van het apparaat is enorm. Zo gaat meer dan 70% van de Nederlanders zelden zonder mobiele telefoon de deur uit. Een kwart van de respondenten geeft zelfs aan geen dag zonder te kunnen. Dit zijn overigens vaker vrouwen dan mannen.

Mobiel altijd aan
Niet alleen is het gevoel van afhankelijkheid van de mobiele telefoon zeer groot, het apparaat staat ook bijna altijd aan. Van de respondenten zet 60% zijn of haar mobiele telefoon vrijwel nooit uit. Circa 50% zet de telefoon niet uit tijdens een vergadering of presentatie en ongeveer 80% zet zijn of haar mobieltje niet uit in de privé-sfeer. Zo hebben slechts twee op de tien mensen de telefoon uit tijdens het slapen, een etentje met vrienden, een romantische avond of een familieaangelegenheid. Ook blijkt dat de zakelijke mobiel bij driekwart van de gebruikers in het weekend gewoon aan blijft staan. De redden hiervoor is waarschijnlijk dat veel van deze zakelijke gebruikers het toestel juist hebben om oproepbaar te zijn. Over het algemeen schakelen de vrouwen eerder hun zakelijke mobiel uit dan mannen. Ondanks het wijdverbreide gebruik van een mobiele telefoon wordt mobiel bellen in gezelschap vaak niet acceptabel gevonden. Zo’n 67% van de respondenten belt niet met anderen aan tafel, ruim 60% sms’t niet tijdens de dis.

Enkele opvallende resultaten uit het onderzoek dat MIND magazine liet uitvoeren door De Vos & Jansen Marktonderzoek onder 536 respondenten, waarvan 49,6% vrouw en 50,4% man:

  • Mannen schakelen eerder dan vrouwen hun mobiele telefoon uit op vakantie, ’s avonds en zelfs tijdens het uitgaan
  • Slechts bij 10% van de mannen en 6% van de vrouwen staat de mobiele telefoon (bijna) altijd op ‘stil’
  • 25% van de mannen en 22% van de vrouwen geeft toe geen dag zonder hun mobiele telefoon te kunnen
  • Als de mobiele telefoon thuis vergeten wordt, gaat 35% van de mannen en 25% van de vrouwen terug naar huis om hem op te halen
  • 30% van de geïnterviewden stoort zich aan mensen die bellen tijdens het eten

Bron: MIND magazine


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen