Hogere sterfte dialysepatiënten niet alleen door hart- en vaatziekten

Array

dialyseMensen die nierdialyse ondergaan overlijden veel vaker dan anderen aan hart- en vaatziekten, meenden artsen. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten zien dat dit beeld niet juist is. De sterfte onder dialysepatienten aan hart- en vaatziekten is inderdaad hoger dan onder niet-patienten, namelijk 8,8 keer zo hoog. Maar de sterfte aan andere ziekten is bijna net zo veel hoger, namelijk 8,1 keer. De groep, onder leiding van dr. Friedo Dekker van de afdeling Klinische Epidemiologie, schrijft dit in het Journal of the American Medical Association (JAMA) van 28 oktober. Eerste auteur is Dinanda de Jager.

“Dialysepatienten hebben een grotere sterftekans dan anderen”, zegt Dekker. “Men dacht dat die grotere sterftekans grotendeels is terug te voeren op problemen met hart en bloedvaten, en daarom worden dialysepatienten daar extra op gecontroleerd.” Maar uit het onderzoek van zijn groep blijkt nu dat de extra sterfte aan hart- en vaatziekten nauwelijks hoger is dan de extra sterfte aan andere aandoeningen, zoals infecties of kanker. Dekker: “Deze mensen zouden dus niet alleen extra gecontroleerd moeten worden op ziekten van hart en bloedvaten, maar ook op andere aandoeningen. Daarnaast nodigen de resultaten uit tot verder onderzoek.”

De groep van Dekker vergeleek sterftecijfers naar doodsoorzaak van dialysepatienten en niet-patienten uit negen Europese landen: Nederland, Belgie, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Italie en Spanje. De cijfers voor dialysepatienten kwamen van de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association en voor niet-patienten van Eurostat, het statistische bureau van de EU.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen