Moedermelk tegen koemelkallergie

melkNiet-verteerbare koolhydraten (prebiotica), die voorkomen in moedermelk, gaan het ontstaan van koemelkallergie tegen. Dat blijkt uit onderzoek van Bastiaan Schouten. Naast prebiotica ging Bifidobacterium breve M-16V deels het ontstaan van de allergie tegen. Een combinatie van beiden bleek het meest effectief.

Ongeveer 3 op de 100 baby’s krijgen last van koemelkallergie. Symptomen van deze allergie zijn eczeem, luchtwegklachten, buikpijn en soms zelfs een anafylactische shock. Bastiaan Schouten bestudeerde voor zijn promotieonderzoek of specifieke dieettoevoegingen het ontstaan van de allergie kunnen tegen gaan. Hiervoor gebruikte hij een model waarmee hij onderzoek deed naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan symptomen van de koemelkallergie.

25-11-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Bastiaan Schouten, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Cow’s milk alelrgy; immune modulation by dietary intervention
Promotor 1: Prof. dr. J. Garssen
Copromotor 1: Dr. L.E.M. Willemsen
Copromotor 2: Dr. L.M.J. Knippels

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen