Telezorg: van buzz naar business

Array

e-healthHoe maak je de belofte van telezorg waar? Dit is het thema van de lectorale rede ‘Telezorg: van Buzz naar Business?’ waarmee Novay onderzoeker Marike Hettinga op dinsdag 3 november wordt geïnstalleerd als lector ICT-innovaties in de Zorg bij Windesheim.

Hettinga stelt dat telezorg en toepassingen zoals teleconsultatie en telemonitoring, gezien worden als de oplossing voor het groeiend aantal mensen dat een beroep doet op de zorg. Het lijkt een oplossing voor de vergrijzingsproblematiek en het tekort aan zorgpersoneel. Bovendien zou telezorg aansluiten bij de huidige beweging van sociale zelfredzaamheid. Toch komen deze toepassingen maar mondjesmaat terug in de huidige gezondheidszorg. Waarom blijven ze vaak steken in de projectfase en worden ze zo weinig structureel ingebed in zorgprocessen? Omdat in de ontwikkelingsstadia van toepassingen te weinig wordt geanticipeerd op het business model. Een succesvolle innovatie moet waarde opleveren voor zowel de gebruiker als de aanbieder. Als je daar vanaf dag één rekening mee houdt, vermijd je vanzelf de valkuilen voor een succesvolle implementatie. In een aanpak gebaseerd op businessmodellen waarbij de telezorgprojecten vanaf de eerste fase tot en met de uitrol ondersteund worden, ziet Hettinga een uitkomst. De komende tijd gaat Hettinga een Innovatie- en Opschalingsleidraad ontwikkelen die telezorgprojecten ondersteunt bij het overbruggen van de kloof naar de praktijk. Daartoe zal zij samenwerken met verschillende zorginstellingen, gemeenten, de provincie Overijssel en bedrijven om te toetsen of het instrument in de praktijk goed werkt.

Ervaring met onderzoek en praktijk

Marike Hettinga is sinds het najaar van 2008 lector ICT-innovaties in de zorg. Ze combineert dit lectoraat met haar baan als wetenschappelijk onderzoeker bij Novay (voorheen Telematica Instituut) in Enschede, waar ze sinds 1997 werkt. Bij dit instituut is ze in 2002 gepromoveerd op een onderzoek naar veranderingen in communicatie-patronen en werkwijzen na invoering van videoconferencing voor oncologische teleconsultaties.

Windesheim als kennisinstelling
Windesheim telt negentien lectoren in zestien lectoraten binnen de kennisthema’s Zorg en Welzijn, Ondernemerschap, Technologie en Educatie. De lectoren stimuleren in hun vakgebied de ontwikkeling van onderzoek, onderwijs en dienstverlening en leveren een praktische waarde voor onderwijs en werkveld. Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg richt zich op de vraag ‘hoe kunnen we de zorg verbeteren met behulp van ICT-innovaties?’ Daarbij kijkt het naar verschillende aandachtsgebieden, waaronder telezorg en de elektronische communicatie tussen zorgverleners. Het lectoraat doet onderzoek naar de oorzaken waarom zorgverleners weinig gebruik maken van uitwisseling van elektronische patientengegevens en zorg op afstand en begeleidt projecten naar een structurele inbedding. Daarnaast richt het lectoraat zich op onderzoeksvragen als: waar hebben patienten behoefte aan rondom de inzet van technologie, welke randvoorwaarden stellen ze daarbij en hoe integreer je nieuwe technologie in bestaande werkwijzen? Het lectoraat werkt nauw samen met verschillende wetenschappelijke instellingen, waaronder het Novay, het Technologisch Top Instituut (TTI) voor open innovatie met ICT .

Elektronisch Patientendossier
Naast Marike Hettinga houdt op 3 november ook collega lector dr. William Goossen zijn rede. Zijn presentatie gaat over de invoering van het Elektronisch Patientendossier. De redes van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg vinden plaats in het auditorium van Windesheim, Campus 2-6 Zwolle. Belangstellenden zijn vanaf 14.00 welkom en kunnen zich aanmelden via www.windesheim.nl/agenda.
= Einde persbericht =

Bron: Novay

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen