Bewegen bij ernstige kniepijn beter dan rust

Array

knie voorzijdePublicatie in internationaal wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal
Patienten met ernstige kniepijn kunnen beter onder begeleiding oefeningen doen dan rust nemen. Dit blijkt meer effectief te zijn in het verminderen van de pijn en het functioneren van de knie. Dit blijkt uit onderzoek van Robbart van Linschoten en collega’s van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Naar schatting krijgen jaarlijks zo’n 50.000 Nederlanders last van het zogenoemde Patellofemorale Pijnsyndroom. Hierbij ontstaat pijn aan de voorkant van de knie tijdens of na inspanning. Dit is regelmatig aanleiding om naar de huisarts te gaan. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal in de jonge volwassenheid, vermoedelijk omdat zij dan veel aan sport doen. Tot nog toe is het advies voor deze patienten om bij pijn rust te nemen en geen activiteiten te ondernemen die pijn kunnen veroorzaken. Onderzoekers van het Erasmus MC gingen na wat het effect is van oefenen, maar dan onder begeleiding van een fysiotherapeut, ten opzichte van het volgen van de gebruikelijke zorg van de huisarts.

Aan het onderzoek deden 131 patienten mee tussen de 14 en 40 jaar, waarvan de helft rust hield en de andere helft onder begeleiding van de fysiotherapeut een intensief programma met oefeningen volgde. Na drie maanden gaf de groep met oefeningen aan significant minder last te hebben van pijn en de knie beter te kunnen gebruiken. Ook na één jaar waren er duidelijk betere resultaten bij de groep met oefeningen dan bij de groep die rust hield, wat betreft pijn bij rust en pijn bij beweging. Er was bijna geen verschil meer wat betreft het functioneren van de knie.

Robbart van Linschoten, sportarts en onderzoeker aan het Erasmus MC: “De studie toont aan dat het voor patienten met het Patellofemorale Pijnsyndroom effectiever is om onder begeleiding van de fysiotherapeut intensief oefeningen te doen dan rust te nemen. Dit vermindert sterk hun pijnklachten zowel in rust als tijdens beweging. Waarom het oefenen onder begeleiding tot deze betere resultaten leidt, moet nu nog verder onderzocht worden.”

Recente artikelen