Herpesvirus bemoeilijkt stamceltransplantaties

stamceltransplantatieHet relatief onschuldige virus humaan herpesvirus 6 (HHV6) bedreigt stamceltransplantatie patienten. Bij maar liefst tweederde van alle kinderen en een kwart van alle volwassenen die een stamceltransplantatie ondergaan, wordt HHV6 weer actief. Na deze reactivatie is er vaker sprake van ernstige transplantatieziekte en de helft van deze patienten overlijdt. Anne de Pagter laat in haar proefschrift zien dat cellen van het afweersysteem uiteindelijk de reactivatie stoppen, maar mogelijk ook zorgen voor het begin van de transplantatieziekte. Het lichaam van de patient wordt dan aangevallen door het ‘nieuwe’ afweersysteem wat leidt tot orgaanschade en niet zelden tot overlijden.

Volgens De Pagter is het van groot belang de opbouw van het nieuwe afweersysteem na stamceltransplantatie te optimaliseren om uiteindelijk de complicaties terug te dringen en de overleving en kwaliteit van leven na een stamceltransplantatie te verbeteren. Een stamceltransplantatie is vaak een laatste redmiddel voor patienten met een ernstige vorm van kanker in het beenmerg of lymfesysteem, een afweerstoornis of een stofwisselingsziekte.
25-11-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Anne de Pagter, Geneeskunde
Proefschrift: Towards a safer stem cell transplantation: insights into viral reactivations and immune reconstitution
Promotor 1: prof. dr. E.A.M. Sanders
Promotor 2: prof. dr. F. Miedema
Copromotor 1: dr. J.J. Boelens
Copromotor 2: dr. D. van Baarle
Copromotor 3: dr. R. Schuurman

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen