Eerste Kamer heeft ernstige twijfels over de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Array

epd-revalidatieDe senaat houdt volgende maand een serie burgerraadplegingen en op 9 december een expertbijeenkomst om te bepalen of ze wel groen licht moet geven aan landelijke uitwisseling van medische gegevens. Dit betekent een forse streep door de rekening van minister Ab Klink (Volksgezondheid). Als het aan hem lag, waren de 7000 huisartsenpraktijken, 130 huisartsenposten, 100 ziekenhuizen en 1900 apotheken in Nederland nu al aangesloten op het EPD. Ook de Tweede Kamer heeft begin dit jaar zijn fiat gegeven aan het megaproject.

Een door de Eerste Kamer georganiseerde expertbijeenkomst is een zeldzaamheid, laat een woordvoerder van de senaat weten. Normaal gesproken is het houden van zulke hoorzittingen voorbehouden aan de Tweede Kamer. ,,De Eerste Kamer wil liever niet het werk van de Tweede Kamer overdoen. Maar in dit geval is het noodzakelijk om een goed gefundeerd besluit te kunnen nemen”, aldus de zegsman.

CDA, PvdA, VVD en SP zijn sceptisch. De twijfel is ontstaan doordat veel burgers, ICT-deskundigen en medici uiterst kritisch zijn over het EPD. Huisartsen vertrouwen de gegevens van hun patienten niet toe aan een landelijke database. Een op de drie artsen heeft een bezwaarformulier ingevuld tegen uitwisseling van de eigen gegevens via het EPD, bleek in mei al uit een enquête in het blad Medisch Contact. Een kwart overweegt dit alsnog te doen.

Momenteel hebben slechts 573 artsen en apothekers zich vrijwillig op het EPD aangesloten. Veel minder dan de negenhonderd waarop Klink had gehoopt, laat hij via zijn woordvoerder weten. Doordat de Eerste Kamer er niet meer in slaagt nog dit jaar een besluit te nemen, wordt de afspraak uit het regeerakkoord over invoering in 2009 niet nagekomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen