Behandeling voor huidziekte kan net zo goed thuis

Array

psoriasis UVB therapieHet behandelen van de huidziekte psoriasis met licht uit een UVB-lamp is in de thuissituatie net zo effectief en veilig als in het ziekenhuis. Bovendien is thuisbehandeling niet duurder en vinden patienten het praktischer en prettiger. Dat concludeert Mayke Koek in haar onderzoek naar UVB-thuisbelichting voor psoriasis. Voor het onderzoek verdeelde Koek bijna tweehonderd patienten met de huidziekte psoriasis in twee groepen. De helft van de patienten kreeg een UVB-lamp en behandelde zichzelf thuis, de andere helft reisde enkele keren per week naar het ziekenhuis voor de lichtbehandeling. Na de lichtbehandeling werden de effectiviteit, veiligheid, kosten en patienttevredenheid vergeleken.

In beide groepen bleek de behandeling even goed te werken, ook waren beide behandelingen even veilig en even duur. Echter, patienten in de thuisbehandelgroep vonden de behandeling minder belastend en waren meer tevreden met het resultaat.

Lichtbehandeling in het ziekenhuis is belastend en levert voor veel mensen problemen op. De huidige richtlijn voor de behandeling van psoriasis adviseert echter terughoudend te zijn met het voorschrijven thuisbelichting. Koek stelt dat uit het onderzoek duidelijk blijkt dat UVB-thuisbelichting een goed en veilig alternatief is voor lichtbehandeling in het ziekenhuis, en dat daarom de huidige richtlijn aangepast dient te worden.

19-11-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Mayke Koek, Geneeskunde
Proefschrift: Home UVB phototherapy for psoriasis
Promotor 1: Prof.dr. C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen
Promotor 2: Prof.dr. E. Buskens
Copromotor 1: Dr. V. Sigurdsson

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen