Chirurgen AMC en Flevoziekenhuis opereren samen

operatieVanaf 3 november werken de afdelingen Chirurgie van het AMC en het Flevoziekenhuis in Almere officieel samen. AMC-patienten die niet per se naar een universitair medisch centrum hoeven, komen voortaan in aanmerking voor behandeling in het Flevoziekenhuis. Daardoor ontstaat in het AMC meer ruimte voor moeilijke operaties. De samenwerking tussen de twee ziekenhuizen vergroot tevens de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek voor chirurgen uit beide instellingen. De besturen van AMC en Flevoziekenhuis sluiten op dinsdag 3 november een overeenkomst die de samenwerking op het gebied van chirurgie moet bekrachtigen.

Als universitair medisch centrum behandelt het AMC vooral patienten met complexe problemen en ziekten die elders niet geholpen kunnen worden. De wachtlijsten voor deze patienten zijn dan ook lang. Nu kunnen patienten die snel geopereerd moeten worden maar niet per se in een academisch ziekenhuis, ook in Almere terecht. Het gaat daarbij
onder meer om mensen met borstkanker, darmkanker of orthopedische problemen. Voor het vakgebied chirurgie gaat het vooralsnog om circa 250 patienten per jaar die langs deze route geholpen worden.

Het Flevoziekenhuis heeft zojuist een grote nieuwbouwoperatie voltooid, waarbij het aantal operatiekamers is verdubbeld van 5 naar 10. De opvang van patienten uit Amsterdam heeft geen gevolgen voor patienten uit Almere: zij kunnen nog net zo snel terecht in het Flevoziekenhuis. Voor de chirurgen in Almere is vooral de link met de
academische patientenpopulatie van het AMC interessant. Zij krijgen niet alleen meer mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek, de research kan bovendien plaatsvinden onder grotere groepen patienten.
Dit biedt uiteraard ook voordelen voor onderzoekers uit het AMC.

Bij doorverwijzing van Amsterdam naar Almere kijkt de chirurg in het AMC of een patient in aanmerking komt voor een snel traject. Zo ja, dan wordt hij of zij verwezen naar het Flevoziekenhuis voor een pre-operatief onderzoek, een kennismaking met de betreffende afdeling en de eigenlijke ingreep. Die operatie wordt – afhankelijk van de
ingreep Рuitgevoerd door een chirurg van ̩̩n van beide ziekenhuizen of door een team van chirurgen uit beide instellingen. Als dat nodig is, kan de patient na de ingreep herstellen op de verpleegafdeling van het Flevoziekenhuis. De nacontrole vindt weer plaats in het AMC door de chirurg die de operatie heeft uitgevoerd. In het kader van de
samenwerking zijn vijf chirurgen benoemd die zowel in het AMC als in het Flevoziekenhuis werken.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen