Biomarkers voorspellen agressiviteit ziekte van Alzheimer

biomarkersUit nieuw onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc blijkt dat de verhouding tussen twee biomarkers in hersenvocht voorspelt hoe snel de ziekte van Alzheimer zich ontwikkelt. Bij Alzheimerpatienten met een lage waarde van deze verhouding ontwikkelt de ziekte zich sneller. Het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc werd uitgevoerd door Maartje Kester en is gepubliceerd in het vooraanstaande blad Neurology. Biomarkers zijn eiwitten in hersenvocht, die gebruikt kunnen worden om de diagnose ziekte van Alzheimer met meer zekerheid te stellen. De biomarkers zeggen iets over de mate van neerslag van eiwitten in de hersenen en de schade aan hersencellen. Via een simpele ruggenprik kan de concentratie van deze biomarkers worden vastgesteld.

De ziekte van Alzheimer verloopt bij de ene patient sneller dat bij de ander. Hoe beter het verloop voorspeld kan worden, hoe beter de patient en zijn omgeving zich daarop kan voorbereiden en maatregelen kan nemen. De onzekerheid over de toekomst kan daarmee verminderd worden. Daarnaast kan het onderzoek van Kester een belangrijke bijdrage leveren aan het begrijpen van de ziekte van Alzheimer.

Over de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland is op dit moment bij ruim 200.000 mensen de diagnose ‘dementie’ gesteld. Daarnaast zijn er vermoedelijk ongeveer 60.000 mensen, die lijden aan dementie, maar bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Circa 12.000 dementiepatienten zijn jonger dan zestig jaar wanneer de ziekte begint. De Gezondheidsraad schat dat tot 2040 het aantal patienten zal verdubbelen als er geen oplossing voor deze ziekte komt. Deze toename wordt met name veroorzaakt door de toenemende vergrijzing.

Over het Alzheimercentrum VUmc
Het Alzheimercentrum VU medisch centrum is één van de vier Alzheimercentra in Nederland. De speerpunten van het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc zijn vroegdiagnostiek, dementie op jonge leeftijd en nieuwe therapievormen. De ambitie van het Alzheimercentrum VUmc is om uit te groeien tot het leidende centrum op het gebied van dementie op jonge leeftijd. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het bedrijfsleven leveren financiele ondersteuning aan de ambities van het Alzheimercentrum. Het Alzheimercentrum VUmc staan onder leiding van prof.dr. Philip Scheltens.

Recente artikelen