IBM maakt chip voor DNA-scan

Array

DNAPorie transporteert streng per nucleotide
Computerfabrikant IBM werkt aan een chip die dna-sequenties tegen zeer lage kosten kan ontcijferen.
Ontcijfering van het menselijk genoom kost met bestaande technologie enkele tienduizenden euro’s. Medici en farmaceutische wetenschappers zien de prijs van een genetische scan graag zakken, omdat hiermee nieuwe medicijntypen en behandelingen zijn te ontwikkelen. Een groot aantal bedrijven werkt aan een scanchip. Gecontroleerd transport van een dna-streng blijkt een belangrijk obstakel bij de ontwikkeling van een bruikbare scanner.
IBM heeft nu een chip bedacht, die bestaat uit een stapeling geleidend en halfgeleidend materiaal. Het bedrijf heeft al een transportmechanisme bedacht, waarmee strengen per nulceotide door een minuscuul gaatje zijn te trekken. De chips zijn gemaakt van zogenaamde blokcopolymeren. Wanneer je deze zeer precies synthetiseert en vervolgens netjes naast elkaar legt , krijg je als het ware een banenpatroon dat dwars over de ketens heen ligt. Ets je vervolgens een van beide componenten selectief weg en vul je het gat op met halfgeleidermateriaal, dan heb je een nanochip waarin het resterende polymeer fungeert als isolator.
Door de stapeling boren de onderzoekers met een elektronenbundel een klein gaatje. De wand van deze 3 nm grote porie bestaat zodoende uit geleidende en halfgeleidende elektroden. Na plaatsing van een dna-streng in de porie worden de elektroden afwisselend aangestuurd, waardoor het langwerpige molecuul, dat van nature een elektrische lading heeft, zich door het gaatje verplaatst. Volgens IBM lukt het met deze techniek een streng steeds met slechts één nucleotide te verschuiven.
Hoe de chip de sequentie uit gaat lezen, weten de onderzoekers nog niet. Wellicht is het mogelijk nulceotiden op basis van hun elektrische lading te identificeren.

Bron: De ingenieur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen