Seksuele intimidatie in mannenculturen

Array

professor1Rijksuniversiteit Groningen
Sexual harassment in a male dominated workplacDatum: 12 november 2009
Promotie: mw. S. de Haas, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Sexual harassment in a male dominated workplace
Promotor(s): mw. prof.dr. M.C. Timmerman, mw. prof.dr. H.W. van Essen
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

In een werkomgeving met voornamelijk mannen, lopen vrouwen het risico op seksuele intimidatie, doordat de cultuur door mannen wordt gedomineerd. Dat is de conclusie van het proefschrift van Stans de Haas. De resultaten van haar onderzoek zijn in 2006 en 2007 al uitgebreid in het nieuws geweest. Het proefschrift bevat geen nieuwe feiten, wel geeft het proefschrift meer inzicht in de relatie tussen mannelijke dominantie en seksuele intimidatie en pesten.

Uit het onderzoek van De Haas bleek tevens dat mannelijke dominantie niet alleen samenhangt met seksuele intimidatie maar ook met pesten. Ook bleek er voor zowel mannen als vrouwen een verband te zijn tussen seksuele intimidatie en gezondheid, dat even sterk was voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksuele intimidatie (degene die daar last van hadden, én diegene die geen last hadden) rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan mensen die geen seksuele intimidatie hadden meegemaakt. Slachtoffers die last hadden van de intimidatie rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan slachtoffers die geen last hadden. De resultaten van De Haas haar studie suggereren dat seksuele intimidatie moeilijk te voorkomen is in een door mannen gedomineerde organisatie.

Stans de Haas (Eindhoven, 1980) werkt als onderzoeker bij de Rutgers Nisso Groep. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Genderstudies, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen