Toediening probiotica voorkomt eczeem bij kinderen

Geselecteerde probiotische bacteriën kunnen het ontstaan van eczeem, voornamelijk op jonge leeftijd voorkomen. Het mogelijke werkingsmechanisme berust op veranderingen van de darmflora door toediening van probiotica. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Panda studie die Titia Niers uitvoerde. Allergische aandoeningen zoals eczeem, voedsel allergie, astma en hooikoorts komen veel en in toenemende mate voor op de kinderleeftijd en de ontwikkeling ervan is tot op heden niet te voorkomen. De hygiënehypothese suggereert dat de toename van allergische ziekten het gevolg zijn van een verminderde blootstelling aan micro-organismen waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de bacteriën van de darmflora op jonge leeftijd.
Niers voerde het onderzoek uit bij 156 moeders en hun kinderen, waarbij de moeders zes weken voorafgaand aan de bevalling probiotica of placebo kregen net als de kinderen gedurende het eerste levensjaar. Toediening van probiotica is een veelbelovende mogelijkheid, in ieder geval ter voorkoming van eczeem. Het is echter nog te vroeg om toediening van probiotica op grote schaal toe te gaan passen en voorzichtigheid blijft geboden.

10-11-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Titia Niers, Geneeskunde Proefschrift: Probiotic bacteria for prevention of atopic diseases: design and application Promotor 1: Prof. dr. J.L.L. Kimpen Copromotor 1: Dr. M.O. Hoekstra Copromotor 2: Dr. ir. G.T. Rijkers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen