In Nederland eerste resistent H1N1-virus geconstateerd

H1N1-300x202In Nederland is een eerste geval geconstateerd van een patient, besmet met Mexicaanse griep, die niet reageert op de virusremmer Tamiflu. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat bekendgemaakt. De patient ligt in een ziekenhuis. Het RIVM zegt niet waar. De patient met ernstige griepverschijnselen blijkt geïnfecteerd met een H1N1-virus dat resistent is tegen het antivirale middel oseltamivir. Het virus is aangetroffen bij een patient die na een behandeling met oseltamivir klachten hield.

Ontwikkeling van resistentie van influenzavirussen tegen oseltamivir komt vaker voor. Influenzavirussen met een resistente mutatie kenmerkten zich in het verleden door minder goede verspreiding van mens op mens. Toch is dat niet voor elk nieuw resistent virus met zekerheid te zeggen en daarom wordt rondom een dergelijk geval door de GGD bekeken of nader onderzoek gedaan moet worden. In Nederland worden influenzavirussen van patienten met de nieuwe griepvariant steekproefsgewijs onderzocht op mutaties.

Dit is de eerste keer dat in Nederland een H1N1-virus is gevonden met resistentie tegen oseltamivir. Bij de WHO zijn hiervan inmiddels 39 meldingen binnengekomen, komende uit Europa, Noord- en Zuid Amerika, en Azie. Dit heeft niet geleid tot ruime verspreiding van het resistente virus. De WHO adviseert om ontwikkeling van resistentie goed te monitoren, omdat het niet is uit te sluiten dat een resistent virus in de toekomst wel goed gaat verspreiden. Dat is afgelopen jaren gebeurd met een ‘gewoon’griepvirus van het subtype H1N1.

Als oseltamivir niet meer werkt zijn er weinig andere mogelijkheden om mensen met ernstige griepklachten te behandelen. Het is daarom van het grootste belang om verspreiding van resistente virussen te voorkomen.
Dit kan door het algemene advies te volgen om met griep thuis te blijven, te hoesten in een (papieren) zakdoek of in de elleboog, en vaak handen te wassen.

Grieppatienten met Mexicaanse griep die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden doorgaans behandeld met Tamiflu. Ze knappen daarvan meestal iets sneller op. Een woordvoerder van het RIVM kon woensdag niet zeggen wat de resistentie betekent voor de patient.

In de wereld zijn 39 gevallen bekend van patienten die resistent bleken voor de virusremmer Tamiflu.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen